УЕФА планира да разгледа „фаула на последната надежда“ в наказателното поле и най-вероятно наказанието за извършителя ще бъде смекчено. Това заяви Пиерлуиджи Колина, член на Съдийската комисия на УЕФА и съветник на две национални федерации по реферските въпроси- италианската и украинската.

В момента фаул, срещу откъсващ се противников нападател в наказателното поле се наказва с дузпа, червен картон и последващо наказание минимум от 1 мач. Именно поради тази причина и това нарушение придоби такава формулировка. Но много хора смятат, че тройната санкция за едно нарушение е прекалено тежка и от доста време се говори за друг вариант.

„Да, УЕФА ще разгледа този въпрос на първото заседание на Съдийската комисия с хора от изпълкома. Сега фаул срещу откъсващ се нападател сам срещу вратаря в наказателното поле се наказва именно с дузпа, червен картон, който пък носи и допълнително лишаване от права за следващи мачове“, сподели Колина.

„Това, които ние смятаме, е картонът да бъде жълт, освен в случаите на много брутален фаул. Ако картонът е жълт и имаме дузпа, е възможно извършителят да няма натрупани картони и в следващия си мач да си играе нормално“, коментира Колина, който шест пъти е печелил наградата за Съдия номер 1 на годината на ФИФА. /БТА