Председателят на съдийската комисия на УЕФА Пиерлуиджи Колина се изказа в подкрепа на идеята за въвеждане на т.нар. бял картон във футбола, който ще вади футболист от игра за 5-10 минути. Според Колина това наказание може да помогне да има по-малко симулации и по-малко спорове на футболистите със съдиите. Колина беше гост на футболна конференция в португалския град Ещорил.

Италианецът добави, че този вид наказание е много популярен в спортове като ръгби и хокей, но е само една идея, която УЕФА обмисля. През октомври президентът на УЕФА Мишел Платини заяви, че не се е отказал от идеята за въвеждане на т.нар. бял картон във футбола, която ще подобри поведението на футболистите.

Според Колина този вид наказание ще изпрати съобщение до играчите, че симулациите и споровете със съдиите са неприемливи.

"Важното е да изпратим съобщение", каза Колина.

УЕФА е тествал това наказание в различни младежки турнири през изминалата година, но Колина подчерта, че то все още е в началото на процеса и има да извърви дълъг път, преди да се използва на най-високо ниво./БТА