Руският Ливърпул? Доста прилики се натрапват между „мърсисайдци“ и Спартак Москва.

Червеният цвят на екипите, особено голямата мащабна популярност в съответната страна и най-вече – дългото шампионско затишие. При Ливърпул е 27 години, да, броим и настоящия сезон, няма как да се получи. При Спартак с една идея по-приемливо – московчани не са били със златните медали от 2001 година. За една бройка и можеше да се каже, че през този век не знаят какво е усещането да си първи.

И ето грамадната разлика. Както отчетохме, Ливърпул едва ли сега, едва ли скоро изобщо ще се пребори с конкуренцията на Острова. Но Спартак е на финалната права да скъса досадната лентичка, да скъса с негативната тенденция. След изиграването на малко повече от половината мачове в Премиер лигата, Спартак води с цели 5 точки на втория Зенит, а спрямо миналогодишния шампион ЦСКА го делят осем... И нека в началото припомним още по-хубавото в цялата ситуация – в състава е българският национален капитан Ивелин Попов. Вярно, по време на зимния трансферен период доста спекулации пращаха Попето къде ли не, но в крайна сметка той си остава в руската столица с единствената цел и мечта на милиони фенове там – шампионската титла!

Споменахме преследвачите на Спартак Зенит и ЦСКА. Именно те са във фокуса на кръга, с който се подновява битката в елита на Русия. Мачът е в Москва в събота от 15.30 и ще бъде излъчен пряко в ефира на MTel Sport 2. Лидерът ще стиска палци за евентуален равен резултат, който допълнително може да катапултира неговите шампионски шансове. От своя страна ЦСКА и Зенит ще се хвърлят в яростна битка, още повече че от години второто място в крайното класиране дава право на квалификация за Шампионска лига. Твърд титуляр в отбора на домакините е друг български национал – Георги Миланов, който почти не е пропускал мач този сезон. Мачът също така ще бъде и официален дебют за новия наставник Виктор Гончаренко – изключително популярно име от ерата си в беларуския БАТЕ Борисов. Но от отсрещната страна дебне не кой да е, а легендарният Мирча Луческу. Зенит претерпя предсезонен удар, отпадайки от Андерлехт за Лига Европа и сега всички усилия ще бъдат насочени именно в шампионата.

А дебютният за годината двубой на основния претендент за титлата Спартак ще бъде на другия ден, в неделя, също от 15.30. Също по MTel Sport 2 в директно предаване ще видим трудното гостуване на стадиона на петия във временното класиране Краснодар. Вече дълги години там се подвизава бившият халф на Левски Жоазиньо, а амбициите на краснодарци са за задължително участие в евротурнирите тази есен.

Руската Премиер лига се завръща в родния тв-ефир след известно прекъсване. Този път обаче заявката е за далеч по-обстойно отразяване с цели два мача на кръг, а завръщането идва в изключително любопитен момент. Битката е в разгара си, Спартак – безспорно най-популярният руски тим още от съветско време, е на правилен път и мнозина безпристрастни фенове стискат палци именно за московчани. Солидното българско присъствие във водещите тимове пък е допълнителен стимул за интерес към това, което тепърва предстои в следващите няколко месеца.