В Бразилия сме свикнали да виждаме много таланти, които изгряват рано на футболния небосклон. Малко по-късно те вече избират към кой от най-добрите европейски отбори да отидат. Неймар, Габриел Барбоса, Родриго, Винисиус, Пато и още много други през последните години изгряха, за да озаряват футболната магия по света.

Съвсем различна е историята на откритието на Бразилейрао през 2019 година – Майкъл. Той дебютира на 21 години в Серия Б, за да дочака шанса си през тази година, когато Гояс му дава шанс да играе в бразилския елит на 23. През този сезон той реализира 9 гола и даде пет асистенции, което веднага доведе до интерес от големите клубове в страната и Европа.

Но кой е Майкъл Ричард Делгадо де Оливейра?

Висок е само 166 см, което многократно го спирало от проби в големите отбори. Майкъл играе като ляво крило, но може да се подвизава еднакво добре и на десния фланг. Той идеално пасва на изграденото име на бразилските футболисти – отлична техника, добър дрибъл и изобретателност. Но историята му е невероятна по други причини.

Майкъл е роден в щата Мато Гросо, регион, който е един от най-засегнатите в Бразилия от обезлесяване, обезлюдяванеи престъпност. Човек не се движи със злато по себе си в този регион. „Бях наркоман и започнах да си пропилявам живота. Използвах кокаин, киселини и хлороформ. Опитаха се да ме убият шест пъти, а последният път едно момче насочи пистолета си в главата ми, точно пред моята къща”, споделя Майкъл.

Докато Неймар и други подписват мултимилионни договори, той все още ги гледа по телевизията и пуши цигара. Майкъл се е „справял” с по три кутии на ден. Но сега тази глава от живота му е затворена. Фламенго, Коринтиянс и Палмейрас го следят. „Не се гордея с това, което правех преди”, заявява Майкъл.