Бившият холандски национал Патрик Клуиверт ще бъде съветник на националния отбор по футбол на карибския остров Кюрасао в квалификации за Мондиал 2018 в Русия.

Холандецът е имал оферта да бъде назначен и като национален селекционер, но засега се е съгласил да бъде единствено съветник.

Договорът на 38-годишния холандец, чиято майка е от Кюрасао, е за 6 месеца, като на тима предстои директен елиминационен сблъсък срещу Монсерат на разменено гостуване на 28 март и на 1 април.

Основните задачи на Клуиверт ще бъде да помага да подготовката на националите на Кюрасао, играещи в Холандия, както и да търси млади таланти.

"Амбицията ми е да водя силен клубен отбор в Европа, но докато това се случи съм готов да помогна с каквото мога на Кюрасао. Искам да дам нещо на страната, от която са моите корени. Не идвам в Кюрасао на ваканция, а за да положа една солидна основа на футбола тук", каза бившият футболист на Аякс и Барселона пред медиите в карибската държава.

Ако преодолее Монсерат, Кюрасао ще се изправи срещу Куба във втория кръг от квалификациите, като за тези срещи е възможно Клуиверт да бъде назначен на поста национален селекционер./БТА