Топ-клубовете от Албания взеха решение да прекратят бойкота си и да стартират мачовете от местното първенство този уикенд, обявиха от Футболната федерация на страната.

Шампионатът на Албания трябваше да започне през септември, но всички отбори от първата дивизия на страната решиха да не играят, тъй като изпратиха няколко писма до правителството и не получиха отговор. Клубовете поискаха по-сериозна финансова подкрепа, за да бъдат по-конкурентни не само на локалната сцена, но и да постигнат някакви сериозни резултати в Европа.

Президентът на федерацията Арманд Дука обяви, че през уикенда 31 октомври-1 ноември мачовете ще стартират, а за да бъде наваксан календара, оттук нататък ще се играят по два кръга всяка седмица.

"Решението да подновим първенството беше взето поради няколко причини. От една страна ние сме нужни на феновете и хората искат да гледат мачове. От друга страна толкова дълго време не е добре нито за футболистите, нито за треньорите, обяви Дука след като преди това проведе среща с президентите на клубовете.

Футболната професионална лига включва 9 от 10-те елитни тима. Тяхното искане беше за намаляване на данъците на играчите върху доходите, а също така и искаха и намаляване и данъците върху приходите от 20 на 6 процента за останалите икономически футболни дейности, отмяна на изискването за неплатените облигационни искове и нови закони за спонсорството.

Клубовете за момента нямат яснота какво ще предприемат като следваща стъпка и дали ще има такава изобщо. Държавата за момента не е показала, че има отношение към опитите на хората от футбола да вдигнат нивото там.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.