Председателят на Асоциацията на клубовете в Европа (ЕКА) Карл-Хайнц Румениге заяви, че отборите не са задължени да освобождават играчите си за участие в олимпийския турнир по футбол на Игрите в Пекин.

„Олимпиадата не е включена в международния календар на ФИФА, което означава, че задължението на клубовете да освобождават своите футболисти за мачовете от олимпийския турнир по футбол не важи”, заяви Румениге.

„Поради тази причина ние подкрепяме всички отбори, които на този етап са застрашени да загубят най-добрите си играчи по време на Олимпиадата”, допълни шефът на Байерн Мюнхен.

Румениге предложи президентът на ФИФА Сеп Блатер и представителите на МОК да изработят конкретни правила за правата и задълженията на клубове и играчи за следващия олимпийския турнир по футбол в Лондон през 2012 година.

Както е известно редица клубове отказват да пуснат най-добрите си играчи за Олимпийските игри. Германските Шалке и Вердер дори са готови да се обърнат към Спортния арбитражен съд в Лозана, след като Рафиня и Диего без позволение се присъединиха към подготвителния лагер на Бразилия за Игрите в Пекин, вместо да тренират с отборите си за началото на новия сезон.

Вчера в Шалке очакваха Рафиня на тренировъчния лагер на отбора, но той не се появи и от клуба ще настояват за наказание. „Писахме до Бразилската футболна федерация и до МОК с искане Рафиня да не играе на Олимпиадата. Ако желанието ни не бъде удовлетворено, ще се обърнем към Спортния арбитражен съд", заяви генералният мениджър на Шалке Андреас Мюлер.

Полузащитникът на Вердер Диего, един от най-добрите играчи в Бундеслигата, също напусна лагера на своя тим без разрешение, за да се присъедини към бразилския отбор в Париж. „Ще се обърнем към Спортния арбитражен съд. И Диего, и клубът ще приеме всяко решение на съда”, заявиха от Вердер.

От Барселона пък отказаха да пуснат Роналдиньо на Олимпиадата в Пекин, но след преминаването си в Милан, бразилецът се присъедини към отбора на Бразилия, без никакви спънки от страна на росонерите, които пък забраниха на друг бразилец – Кака, да рита в китайската столица.