Испанският треньор Хавиер Клементе не прие офертата за селекционер на иранския национален отбор по футбол, съобщи президентът на футболната федерация на страната Али Кафшиан пред агенция ИСНА.

Клементе е уведомил иранското посолство в Мадрид, че не приема условието за постоянно жителство в Иран, въпреки предварително договореният контракт между двете страни. "Със съжаление към негативния отговор на Клементе продължаваме да търсим национален селекционер", добави Кафшиан.

Иранската спортна организация, която е свързана тясно с правителството, обяви че няма нужда от "летящ треньор" и предварително подписаният договор с испанския специалист ще бъде нулиран. Според Клементе, за селекционера не е нужно да живее в държавата за да управлява националния й отбор, а това може да стане и чрез сателитна връзка и мачове на записи от дома му в Билбао.

"Нашият приоритет е да запазим достойнството на Иран и за това няма да се молим на Клементе", категоричен бе членът на иранската футболна федерация Мехди Тай.

Агенция ИСНА пък обвини Хавиер Клементе в арогантност и непрофесионализъм и призова за респект към националния отбор. Така единствената азиатска държава без национален селекционер ще се върне на стария вариант с германски кандидати, след като завърши с безлично нулево равенство първия си двубой от квалификациите за Мондиал '2010 срещу Сирия.