Китайските клубове основно принадлежат на големи частни компании, а бедни клубове няма по принцип.

Ето и основните собственици на отборите направили най-шумните зимни трансфери в азиатската държава:

1. Тянзин Сунцзян от второто ниво на китайския футбол се контролира от медицинската корпорация Quanjian Natural Medicine в която се включват онкологична клиника, производство на лекарства и изследователски институт в областта на здравеопазването. През 2015 година доходите на корпорацията са в размер на 10 милиарда юана (повече от 1,5 милиарда долара).

Плановете на собствениците са тимът да бъде във Висшия ешелон на Китай, а трансферите са достатъчно значими, след като една от звездите на бразилския Сантос Жеуванио се присъедини към тима за 11 милиона евро. Треньор на тима е Вандерлей Люксембурго.

2. Шанхай Шенхуа принадлежи на стоителната фирма Greenland Group, която работи не само в Китай, но и в други точки на света - Лондон, Лос Анжелис и Ню Йорк. Продажбите на собствениците на Шанхай са в размер на 42,5 милиарда долара на година.

3. Цзянсу - новият клуб на дошлият от Челси Рамирес беше закупен през декември 2015 година от Suning Commerce. Сделката е оценена на стойност от 523 милиона юана (80 милиона долара). Компанията е достатъчно сериозна, а 20 процента от акциите й бяха закупени от голям интернет-гигант. В Китай Suning Commerce има повече от 1600 магазина.

4. Гуанджоу Евъргранд - най-силният клуб в Китай и победител в последното издание на Азиатската шампионска лига е собственост на две мощни фирми. Това са строителната компания Evergrande Real Estate (състоянието на президента на компанията е оценено на повече от 6 милиарда долара и интернет компания, чиито президент има доход от 22 милиарда долара.

5. Хебей Чайна Форчън, където ново попълнение е Жервиньо е в ръцете на China Fortune Land Development. Състоянието на собственика на тази компания е около 3 милиарда долара.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS