От европейското се правят много пари. Това е ясно. За европейското се харчат много пари. И това се знае. Но винаги е интересно как точно става всичко това. Биреният гигант Карлсберг покани журналисти от целия континент, за да ги вкара в спонсорската си кухня на Евро 08. Тепърва ще ви разказваме любопитни подробности за това как големите спонсори гледат на футбола, на останалите спортове. Защо е адски важно къде точно е паднал след радост от гол Пол Гаскойн на един шампионат преди няколко години, защо в леката атлетика броят само 100-те метра и високия скок. И как докато у нас рушим стадионите, там, при белите хора много отдавна всеки квадратен сантиметър е почистен, лъснат и изчислен. С пари, и в пари, разбира се.

- Г-н Щрудал, защо спонсорите предпочитат да рекламират във футбола?

-Изключително доволни сме, че сме сред големите спонсори във футбола, защото сме въвлечени в тази магия вече 30-та година. Мисля, че начинът, по който развиваме футбола заедно с УЕФА, Ливърпул и останалите отбори, които спонсорираме, е изключително удачен и проспериращ за двете страни.

-Възможно ли е световна компания като Карлсберг да бъде спонсор на български тим?

-Защо не? След като вече сме въвлечени във футбола и дори сме изградили сериозен екип и база в България е съвсем реално да се развиваме в тази посока и някой ден да сме част от българския футбол. Не виждам причина да не го направим и да продължим работата си у вас в тази посока.

-Имахме отбор в групите на Шампионската лига. Чували ли сте за Левски София?

-Да. Знам много добре. Ние вече имаме някои германски отбори. Имаме и тенис тимове. Мога да Ви споделя, че вече има разговори за спонсорство на руски клубове. В тази връзка защо не и в България?

Не Ви казвам, че това ще се случи утре, но естествено тази стратегия е част от плановете ни.

-Има мнения, че Шампионската лига е с по-голям заряд за феновете отколкото Европейските футболни финали. Вие какво мислите по въпроса? Гледната точка на спонсора.

-Не ме затруднявате с въпроса, макар че лесния отговор за вас ще е следния: ако се огледате ще видите огромна страст и емоции повече отколкото на мачове от Шампионската лига. Но аз мисля, че това е лесния отговор, защото в крайна сметка и двете първенства са на живо със заряд. Знаете феновете се интересуват от клубовете, те живеят с проблемите на местните отбори и всичко останало в този ред на мисли. Но все пак любимият ти тим играе в местното първенство, в Шампионската лига или за Купата на УЕФА, искаш победи навсякъде. Но когато става въпрос за европейски финали-страстта е огромна, тя не може да бъде описана. Има експертни мнения във футбола, че националните отбори замират. Аз не вярвам в тази прогноза, виждайки реалността колко поляци например пристигнаха във Виена за да подкрепят националния си тим. Какво кара тези хора да пропътуват разстоянието и да бъдат тук при националните си футболисти-страстта. Готов съм да се обзаложа с Вас, че ако България се класира за следващото европейско ще изпитате същата тази страст и вашите фенове ще са заредени с такава огромна емоция, която ще ги накара и те да пропътуват тези километри. Хората ще дойдат в страната домакин за да подкрепят отбора си.

Кратък тийм-билдинг на Гонг и Карлсберг във виенска градина

-Когато Мишел Платини пое управлението на УЕФА обеща промени. Видяхте ли ги вече?

-Твърде рано е да се каже, защото все още не сме видели тези промени. Знам, че има клюки и много разговори за това, което той иска да промени. Сигурен съм, че Мишел Платини е изцяло фокусиран върху футбола, което вярвам е за добро. Но в същото време знам, че той е наясно с нуждата от комерсиалната страна на въпроса и по-точно връзката със стратегията на спонсорите, които се развиват успоредно с футбола. Нужна е подходящата сплав между тези звена. Все още не сме видели промени, поне от наша страна. Може би за следващите европейски финали в Полша и Украйна ще има някакви различни стратегии. Все още не знам, но е възможно.

-Какво очаквате да се случи на финала в Австрия? Кой ще победи? Имате ли прогноза?

- Ако знаех щях да заложа куп пари на хазарт.

-Добре, кой е любимият Ви отбор?

-Нямам любим отбор. Смятам, че тимовете, които представят добър футбол имат страхотни фенове. В тази група влизат отборите, които наистина имат сериозна подкрепа. Повечето от съставите, които са тук са именно от този род. Ако погледнете към финала има състави, които играят много добър прецизен футбол. Това ми харесва. Мисля, че такива състави биха имали потенциал да стигнат до финала. Например Гърция играе негативно, но, ако звездите им представяха по-добър футбол, какъвто могат, резултатът щеше да е друг.

- Английските фенове, вашият най-голям бирен контингент, ги няма. Отпадането на Англия обърка ли плановете на Карлсберг?

- Липсват ни. Но тук нашите данни показват, че холандците се представят по традиция достойно с халбите, а изненадата е, че хърватските фенове не само заместват английските, но и пият бира повече от тях.

-Знаете ли нещо за българския футбол, за нашите играчи?

-Между другото имам добър приятел, който е приятел с Христо Стоичков. Моят приятел се казва Михаел Лаудруп и той игра дълго време заедно с Христо, знаете добре това. Покрай него знам за българския футбол, Стоичков беше велик играч и аз имах удоволствието да го посетя в Барселона. Познавам, разбира се, София. Дания, която представям игра срещу вас на миналото Европейско. Може пак да се срещнем на Световното в ЮАР. Да си го пожелаем!

Ралица Илиева от Карлсберг България и нашият екип на стадион Ернст Хапел