Футболистите от руския национален отбор бяха посрещнати в родината си като герои, независимо от отпадането им на полуфинала на Евро 2008 от Испания. Повечето от местните издания вече втори ден не спират да пишат материали и коментари за момчетата на Гуус Хидинк, изпълнени с благодарности, както към самите играчи, така и към “добрата фея – треньорът от Холандия”.

Част от вестниците побързаха да се пошегуват, че на улицата все още могат да се чуят разговори като този:

- А представяте ли си да бяхме стигнали до финала? Щяхме да пием цяла седмица.

- И без това ще пием цяла седмица, само че сега ще ни трябва друга причина.

Други пък предпочитат да изразят положителните си впечатления от видяното в Австрия и Швейцария. Ето и откъси от коментарите поместени в цялата руска преса (Газета.ру, Лента.ру):

Потенциалът

Всеки Буратино рано или късно попада на дръвника. На колко ли парчета ще се разсече не е ясно. То, разбира се, може да е в съотношение 3:2 – за по-естетично, но в случая бе 3:0. В първия мач Вия свърши всичко, а сега целият отбор трябваше да се потруди, за да може тимът ни да направи три огромни грешки. В крайна сметка, националният отбор на Русия отново се оказа в самото начало на големия и увлекателен път, който испанците вече в голяма степен изминаха.

Краят на футболната приказка?

Русия не успя да спре испанския бик. Едва ли бихме си помислили преди началото на Евро 2008, че отборът ни ще стигне до полуфинала, но апетитът идва с яденето. Момчетата на Гуус Хидинк бяха способни на повече. С този национален отбор можем само да се гордеем. Страната ни се избави от комплекса за малоценност, а експериментът с назначаването на холандеца Хидинк се оказа успешен. И накрая, страната ни, която се тресеше от разкол и разединение, най-после показа единство. Когато в деня на мача руските флагове се развеят от прозорците на трошките и на скъпите мерцедеси, когато на улиците започне обща радост, без значение от ранг и социално положение – това вече си струва.

Каретата се превърна в тиква

Всеки отбор си има праг. Ние се препънахме в нашия. Испания се оказа черната котка за националния отбор на Русия на този шампионат, и суеверието се оказа по-силно от неочаквания успех. Дали футболистите не се умориха, след като вложиха всички усилия в мача с Холандия? Дали не бяха готови за мач под проливния дъжд? Първото поражение от испанците ли оказа влияние? Резултатът е такъв, независимо от всичко, но и ние играхме слабо, независимо от головите положения. Добрата фея Хидинк не успя да накара вълшебството да проработи отново и златната роба отново се превърна в обикновен футболен екип.

Краят на приказката

След победата на четвъртфинала на практика всяко споменаване на отбора бе съпроводено с епитетите “блестящ”, “невероятен”, “фантастичен”. Момчетата заслужиха тези думи, наистина ги заслужиха. Нашият тим се оказа единственият, който успя да спре “летящите холандци”. На крачка преди финала, националите имаха шанс да си отмъстят на Испания за звучния шамар на старта на Евро2008. Но само испанците знаят колко е опасен звярът по време на корида.