Най-успешният шотландски клуб Рейнджърс обяви, че петима футболисти си тръгват от отбора, след като договорите им изтичат и няма да бъдат подновени. След поредния провален сезон не е ясно и бъдещето на опитния северноирландски национал Стивън Дейвис.

От клуба обявиха, че крилото Райън Кент, голмайсторът Алфредо Морелос, опитният вратар Алан Макгрегър, Филип Хеландер и канадският полузащитник Скот Арфилд са с изтичащи договори и нови няма да им бъдат предложени, така че те са свободни да подписват с други клубове. Все още не е ясно дали 38-годишният Дейвис ще остане или не.

Кент, който е на 26 години, е юноша на Ливърпул, но никога не е записвал и минута за първия отбор. Играе до 2020-а година за младежите, след което идва на Айброкс. Но представянето му е много непостоянно, редува силни мачове с периоди на пълно затишие. Вероятно това е и причината новият мениджър Майкъл Бийл да се откаже от него.

Колумбиецът Морелос, също на 26 години, пристигна в отбора през 2017-а година от финландския ХИК (Хелзинки). Във втория и третия сезон със синия екип той намери най-добрата си форма и вкара съответно 30 и 29 гола, но след това ефективността му спадна рязко. Имайки предвид и проблемите му извън терена, в които се забърка през последната година, решението на ръководството за него изглежда логично.

Специална е ситуацията с 41-годишния вратар Макгрегър, който не е обявил, че прекратява кариерата си, но на 18-и юли е организиран негов бенефис. Глазгоу Рейнджърс ще посрещне на Айброкс новобогаташите от английската Висша лига Нюкасъл. Много медии пишат, че Макгрегър, който пристига в клуба през 2006-а година от Дънфърмлин, ще обяви края на кариерата си. Вратарят-легенда има 544 мача за "сините" в рамките на два периода.

Рейнджърс приключи първенството с 92 точки, на 7 след шампионите за тази година и голям местен съперник Селтик. Но преднината беше стопена само заради трите поредни мача без победа на Селтик в края на шампионата. За сините е някаква утеха възможността да влязат в групите на Шампионската лига, тъй като ще играят квалификации за това. Рейнджърс за последно спечели титлата през 2022-а година, но преди това преживя много тежки години, включително фалит и изваждане до 4-а лига./БТА