Световният спортен концерн „Адидас” продължава да търпи сериозни критики за официалната топка на Мондиал 2010 – Джабулани.

Последният, който си позволи да се изкаже против коженото кълбо е селекционерът на Англия Фабио Капело. Италианският специалист бе доста краен в изказването си, като заяви, че през живота си не е виждал по-лоша топка от тази, с която се играе в ЮАР.

Именно топката е една от причините Капело да заложи на Джърмейн Дефоу вместо Емил Хески в утрешния втори сблъсък на „трите лъва” срещу Алжир. Според стратега, траекторията на топката е по-лесно предвидима, когато тя се подава по земя, отколкото когато тя е центрирана.

„Това е най-лошата топка, която съм виждал през целия си живот. За футболистите тя е ужасна. Такава е и за вратарите. Невъзможно е да определиш траекторията й”, коментира Капело.

„Когато стреляш към вратата трудно може да я видиш. Когато се играе по земя е добре, но дългите топки са много трудни”, каза още италианецът.

„Най-големият проблем е, че понякога тя е невъзможно да се контролира. За мен това е най-лошата топка, правена някога”, отсече Капело.