Бившият национален селекционер на Англия Фабио Капело сподели любопитни подробности около участието на тима на световното първенство през 2010 година в Южна Африка. Тогава отборът му отпадна на осминафиналите след загуба с 1:4 от Германия.

Още в началото на турнира „трите лъва“ имаха проблеми.  Несигурни изяви от страна на вратари доведе до рокада още в първите два мача. В първата среща Роб Грийн пусна лек гол на Клинт Демпси и срещата със САЩ завърши при резултат 1:1. След този двубой Капело реши да смени вратаря и трябваше да избира между младият Джо Харт и Дейвид Джеймс.

"Всеки прави грешки. Грийн направи една, така че го замених. Заложих на "Каламити Джеймс", сподели Капело пред „Guardian" (б.р - "Каламити Джеймс" е британски герой от комикси, който е известен липсата си на късмет; каламити се превежда бедствие).

"Имах Грийн и Джо, който беше още дете. Попитах играчите. Харт или Каламити? Те избраха Каламити и го пуснах, защото играчите му имаха доверие. Джон Тери и защитниците вярваха повече в Джеймс. Харт бе играл за тима само веднъж", продължи италианецът.

Двубоят с Германия на осминафиналите ще се запомни най-вече с незачетения гол на Франк Лампард, с който Англия можеше да изравни резултата преди почивката. Топката мина голлинията, но попадение не бе признато.

"Незачетения гол на Лампард още ме преследва. Всички го видяха. От ефекта върху топката, когато удари гредата, терена, който беше сух, и се насочи по тази начин, само можеше да влезе. Става дума за физика. Спомням си конференция в Солт Лейк Сити през февруари. Час и половина се говореше за топката, 45 минути за съдиите. Те казаха, че подготовката е перфектна. Аз казах на шефа на съдиите: "Защо не сложите някой на зад вратата, пети съдия?" Отговориха ми: "Не, решили сме да е така", каза специалистът.

Според него основна причина за слабото представяне на Англия са били контузиите.

"След първенството имаше разни мнения за подготовката, но тя бе перфектна. Рууни имаше проблеми, Бекъм се контузи, Рио Фърдинанд също. Това са важни играчи, с харизма, лидерство, играчи, от които имаш нужда“.

Капело бе попитан и защо партньорството между Джерард и Лампард в центъра на терена не работеше:

"Защото те играеха на една и съща позиция. Защо да не извадя единия? Защото другите играчи не са по-добри", заяви Фабио Капело.