Нападателят на Мали Фредерик Кануте призова футболните ръководители за вземат сурови мерки срещу жестоките изстъпления по време на квалификацията за Купата на Африка между Того и Мали в столицата Ломе преди седмица.

Мали спечели с 2:0 и се класира за финалите през януари за сметка на домакините, но футболисти и фенове на гостуващия тим бяха нападнати след мача на терена.

Звездата на Севиля Кануте и Мамаду Сидибе от Стоук Сити получиха наранявания, като според официални лица от Мали Сидибе е бил порязан по ръката, докато Кануте е трябвало да посети болница, за да се заши рана на гърба му.

„Хората нахлуха на терена. Изнервихме се, въпреки че не бе нещо сериозно,” коментира Кануте на пресконференция в Севиля. „Нещата бързо превключиха от лошо към ужасно и трябваше да се приберем в съблекалните, но не знаехме накъде да тръгнем, защото бяхме по средата на терена. Хората нахълтаха и започнаха да ни удрят…Това е най-неприятното преживяване в целия ми живот. Това е много, много сериозно. Нашите сънародници по трибуните пострадаха дори още по-сериозно.”

Африканската футболна конфедерация ще дискутира инцидентите на среща в четвъртък в Акра.

„Това е работа за ФИФА. Сигурен съм, че те ще направят нещо, трябва да направят. Ако това се бе случило в Мали, щях да кажа същото. Не може да се позволява такива неща да се случват, трябва да има наказание,” категоричен бе Кануте.

Малийският нападател заяви, че проблемът не е само на Того или на Африка. „Спомнете си какво се случи в Севиля миналата година. Не може проблемът да се ограничава до Африка.” Кануте визираше инцидента с треньора на Севиля Хуанде Рамос, който бе уцелен с бутилка по главата и изпадна в безсъзнание по време на мач.

„В Европа е същото. Може би полицията тук е по-добре организирана и феновете не могат да стигнат до терена, но и тук се случват подобни неща.”