Камерун пристигна със закъснение в Египет за Купата на Африка в събота, след като отложиха полета си поради неизплатени бонуси, рискувайки евентуано наказание. Тимът кацна в Кайро около 11:00 часа местно време, като бе посрещнат от малка група привърженици, около ден по-късно.

Камерунците отказаха да пристигнат навреме в Египет поради желание да им бъдат увеличени двойно финансовите бонуси за турнира, който те спечелиха в предишното му издание. Но в крайна сметка съставът се съгласи да отпътува за Египет без паричното увеличение. Камерунската футболна асоциация заяви, че всеки един от играчите е получил квалификационен бонус от 20 млн. централноафрикански долара (34,693) и ще получи 5 млн. централноафрикански франка при успех в първия двубой на турнира.

В писмо, подписано от всички футболисти, те заявиха, че повечето са платили самолетните си билети на собствени разноски за подготвителните лагери в Доха и Мадрид. „Президентски указ, датиращ от 2014 казва, че всички бонуси и други парични такси трябва да бъдат изплатени на играчите преди старта на голям международен форум“, се казва в писмото. „Ние дори приехме 25% намаление в нашите редовни бонуси преди старта на Купата на Африка, но за съжаление, това не се отбелязва. Ние осъждаме липсата на добра комуникация между играчи и хора от асоцицията на Камерун. Надявам се, че бъдещото поколение от футболисти няма да страда от подобно неуважение“, се завършва в него.

Камерун започва защитата на титлата си срещу Гвинея-Бисау в Исмаилия в група F във вторник. Според правилата на турнира, отборите трябва да бъдат в страната-домакин пет дни преди старта на надпреварата, което означава, че Камерун може да бъде наказан. През 2014, тимът отказа да се качи на самолета за Бразилия и Мондиала в Рио заради спорове относно неизплатени бонуси, като подобно и на сегашния случай те отложиха своето отпътуване за южноамериканската страна. Подобни проблеми не са новост за Камерун, като те бяха в основата на незадоволителното представяне на Световните първенства през 1994 и 2002, когато африканците не успяха да прескочат груповата фаза. /БГНЕС