Международният футболен борд (IFAB) готви революция в правилата на играта. От 1 юни в сила влизат изменения на правилника за играта с ръка, изпълнението на дузпите, смените между отделните играчи и други.

Най-значимата промяна, че бъде премахването на понятието "неумишлена игра с ръка" при отбелязване на гол или създаване на ситуация, водеща до попадение.

Досега в такива ситуации главните съдии имаха правото на преценка дали играта с ръка е умишлена или неволна, според което не затичаха, или пък признаваха головете.

IFAB, в който участват представителите на четирите британски страни и на ФИФА, също така приеха и ново правило, което забранява на атакуващия отбор да поставя свои играчи в стената при изпълнение на преки свободни удари пред вратата на съперника.

Така играчите от атакуващия отбор ще стоят най-малко на метър от стената при фауловете. IFAB одобри и правилото при смяна футболистът да напуска терена от най-близката тъчлиния, за да се намали загубата на игрово време.

Ето и още някои любопитни изменения в правилника:

1. Няма да има допълване при дузпите (началният етап на това правило ще бъде експериментален)

Ако вратарят спаси дузпа или топката се удари в някои от гредите и се върне в игралното поле, играта автоматично ще бъде прекратена. По този начин изпълнителите на дузпи няма да могат да направят добавки. Идеята е да не се отнема от стойността на спасяването на вратаря. Често сме виждали един страж да успее да извади първия удар, но да няма както физическата възможност, така и времето за реакция да стигне до топката при втори удар.

2. Играта с ръка

Играта с ръка ще бъде наказвана по всякакъв начин в наказателното поле. Голове, вкарани с ръка, няма да се зачитат, дори и при случаен досег с топката. Същото ще води и до наказателни удари.

3. Смяна

Сменяният играч ще може да напусне терена през всяка точка на игралното поле. До момента всеки един състезател, който бива посочен да излезе на смяна, трябва да отиде до центъра на игрището, където се събират двете скамейки на отборите, да поздрави своя колега и да напусне игра. Този маниер обаче е обект на издевателства, тъй като много от сменяните футболисти решават да се отдалечат максимално от въпросната точка от терена, за да бавят излишно времето след това.

4. Игра в наказателното поле

При начален удар полевите играчи вече ще могат да играят с топката в наказателното си поле след пас на своя вратар. До момента при подновяване на играта с начален удар вратарят можеше да намери свой съотборник само ако този играч е извън наказателното поле. От 1 юни това ще се промени.

5. Треньорите ще могат да бъдат наказвани с картони

Треньорите вече ще получават същите наказания като играчите. Първото официално предупреждение ще бъде наказвано жълт картон, а при второ - следва червен. Тези картони ще се трупат и след определен брой (например 5 или 7 жълти) наставниците няма да могат да водят своите тимове от резервната скамейка. До момента официалните предупреждения се правеха устно отстрана на съдиите.