Някъде – лесно. Например онзи ден в България Лудогорец стана пак шампион. Твърде лесно на пръв поглед. 5-6 кръга преди края на първенството. Няколко часа по-късно в Англия пък единствения що-годе реален конкурент на Челси загуби и така най-вероятно сините ще триумфират на Острова. А какво да кажем за Германия? В Бундеслигата обикновено Байерн вече е шампион още щом поредния сезон е стартирал. Така се получи тази година и в Италия.

Но на други места е по-завързано. Драмите съпътстват определянето на поредния шампион буквално до последния кръг. Или хайде – както сега се получи в Холандия, вероятно до предпоследния. Ако световния футболен апокалипсис не е решил да посети ниската земя днес, то трябва да видим на живо в ефира на  Mtel Sport 2 от 15.30 как се става шампион. В главната роля – Фейенорд. Напълно леко за холандските футболни представи препятствие, макар и като гост срещу Екселсиор. Домакините на 99% са се спасили от попадане в опасната зона на баражи за оставане в елита, а гостите от Ротердам на същия процент са сигурни първенци. За пърив път през XXI век! Та как се става шампион ли? Основното условия – назначаваш млад и надъхан треньор, задължително продукт на школата. Ако пък през годините е минал тук-там из места като Барселона, Глазгоу и Арсенал, то със сигурност той знае как се гони именно първото място. Джовани ван Бронкхорст е именно това. Хвана юздите на отбора през 2015 и две години по-късно донесе това, което вече цяло едно поколение фенове чакат – титлата. Да, говорим малко напред в най-близкото бъдеще, ама нали сами не си вярвате, че в оставащите два мача Фейенорд няма да спечели поне две точки, колкото са необходими. Ако щете и в последния кръг у дома срещу не играещия за нищо Хераклес. Но всеки е убеден, че това, което има да се случва, ще се случи в неделния следобед. Всички мачове от кръга са насрочени за игра по едно и също време, за да бъде спазен принципа на феърплей.

Но да се върнем на шампионската рецепта. Джио е налице, дали обаче съвсем скоро няма да бъде прилапан от друг отбор? Защо не от някой от бившите му? Барса и Арсенал не си ли търсят наставници? Само питаме... Добре е да се прибави едно опитно име. Има го – в лицето на Дирк Койт. Наричан в Англия Дирк Кайт. А у нас и Дирк Каут. Хм, как ли точно е произнасяно името му през няколкото години, когато носеше фланелката на Фенербахче в Турция? Карай, Дирк бе опитът, около който се градеше шампионския състав. И между многото други качествени играчи, добре е да имаш и поне един, дето каквото ритне – влиза. Е, Фейенорд покриха и това условие през този сезон – Николай Йоргенсен. Датският нападател стори чудеса едва в първия си сезон в тима, два кръга преди края със сигурност и той ще бъде първи в голмайсторската листа. Води с цели три попадение пред конкуренцията. Е, горе-долу всичко необходимо за титла в Ротердам го имаха и то им донесе успех.

За Аякс, който ще финишира на второ място остава утехата от тепърва предстоящ евентуален финал в Лига Европа срещу Манчестър Юнайтед. И място, което гарантира участие в квалификациите за Шампионка лига. Ако сте фенове на Аякс, Mtel Sport 2 ще пусне пълен запис на домакинството им срещу Го Ахед Ийгълс, което по всички параграфи трябва да завърши с твърде убедителен успех. Студиото преди вероятния шампионски кръг започва още в 15.00, а холандското футболно шоу е гарантирано. Било то днес или...