Видео игрите днес са се превърнали в много повече от начин за уплътняване на свободното време. Те определено заемат важна част в живота на много хора и смело можем да кажем, че тяхното усъвършенстване се отразява върху немалко сфери от живота на човек. И поредното доказателство за това идва от статия на Ню Йорк Таймс - един от най-авторитетните вестници отвъд Океана, който насочва вниманието ни в друга насока. Освен технологичната и търговската полза на тази ниша, игри като ФИФА дават своя отпечатък и върху спорта - невероятно, но факт.

ФИФА днес

ФИФА има множество различни вариации, които според Forbes са продадени в над 150 милиона копия в света. Както тази цифра, така и различни проучвания показват, че това е най-успешната спортна видео игра. “Има ли футболисти, които играят ФИФА?” - това сигурно е въпрос, който на пръв поглед предизвиква недоумение. Но имено тук е време да кажем, че почитатели на играта са не само феновете на футбола, но и самите футболисти. Нещо повече - те са едни от най-ревностните поклонници на този тип спортни игри. Андреа Пирло (италиански футболист) споделя, че "след колелото, Плейстейшънът е най-доброто изобретение в историята." От автобиографията на  шведа Златан Ибрахимович пък разбираме, че за него не е било проблем да прекарва цял ден, играейки футболни видео игри в по-младите си години. Един от най-добрите защитници, които английският футбол познава, Джон Тери е използвал Pro Evolution Soccer, в навечерието на всеки сезон на Челси, когато са се събирали със съотборниците му. Друг футболист, който споделя за своята страст към FIFA, е и небезизвестният Жерар Пике като казва, че отделя време за играта, "докато пътува, в хотела, с отбора”. И тук идва логичният въпрос: “Защо им е на футболисти да играят видео игри с футбол?” Отговорът е много прост: за да подобрят своята игра, но и за да предвидят тази на противника.

FIFA 21

източник: Gulliver/GettyImages

Влиянието на играта върху движенията на футболистите върху терена определено е все по-често дискутирана тема. “Плейстейшън футболист” - тази реплика, отправена от Венгер към Меси, бе приета от мнозина като обида, но всъщност можем да кажем, че това е оценка за поведението на аржентинеца на терена. Футболистът на Барселона така прави нещата, като че ли са от пикселизиран екран. Но той съвсем не е единственият. Алекс Иуоби, който се състезава с фланелката на Арсенал, е един от  многото играчи, който признава, че движенията му на терена са предварително тествани на екрана. 

Създателите на футболните игри не се опитват просто да проектират илюзорна реалност, която по нищо да не прилича на действителността. Напротив, зад FIFA стои екип от професионалисти, които усърдно изучават движенията на футболистите, така че техните симулации да се характеризират с максимална автентичност. И отношението на професионалните спортисти към видео играта е доказателство за това. А ако всичко казано дотук се отнася само за влиянието на видео игрите на терена, то сега ще говорим за тяхното отражение извън футболното игрище. С популяризирането на спортните видео игри като ФИФА анализът на данни бързо се превръща в неизменна част от работата на всеки отбор. Днес зад големите имена във футбола стоят екипи, важна част от които са именно анализаторите. Нарастващото влияние на числата във футбола е плод именно на визията, която игрите налагат. Защото преди години никой не е разчитал на статистически данни, но тогава не е имало видео игри, които да демонстрират ползата от тях.

Видео игрите не само присъстват и променят в света, който познаваме, но и чертаят рамките на бъдещето. Защото ако преди техните създатели са искали да пресъздадат реалността, то днес те вече я създават. Ако трябва да надникнем в бъдещето и да си представим какво би било то за видео игрите, най-вероятно тяхното развитие тепърва предстои. Без да гадаем излишно, смело можем да кажем, че тенденциите сочат интересът към този тип забавление да не стихва. Но това, което е по-важно - видео игрите все по-силно ще влияят на нашата реалност и най-вече на спортната такава. И ако до скоро много хора се противопоставяха на тези процеси, то днес не ни остава нищо друго, освен да се възползваме от техните възможности по най-добрия начин и да черпим информация от този “нестихващ” извор. Така че, ако досега сте се чудили дали да се сдобиете с последната версия на ФИФА, то не чакайте повече. Направете оправдана инвестиция, която със сигурност ще ви послужи за в бъдеще. А и забавлението с нея я гарантирано!