Националният отбор на Северна Ирландия не успя да се класира за Европейското първенство, след като падна у дома от Словакия в решителен бараж. Но в герой за страната се превърна 33-годишният нападател Кайл Лафърти, който носи екипа на италианския Реджина.

По-малко от седмица преди мача Лафърти загуби сестра си Софи, която на 41-години почина след дълга битка с рака. Под екипа си снощи Лафърти сложи тенисна с нейното лице. След като срещата завърши и Северна Ирландия загуби мача, Лафърти не успя да сдържи емоциите си и се разплака.

"Всички момчета знаехме за това. Истинска трагедия за Кайл. Още повече, че този проблем е в тяхното семейство от доста време и беше направо агония да го гледаме как не реагира на разговорите ни. За нас обаче той е огромен човек, защото успя да понесе целия този товар.

"Бяхме си обещали целият отбор, ако се класираме, да посветим успеха на сестра му и на семейството му. Но не успяхме, заяви опитният бранител Райън Маклафлин, който иначе играе за английския Съндърланд

Самият Лафърти е имал вариант да напусне лагера, но е предпочел да остане с отбора и ако може, да помогне за класирането. Словакия се наложи с 2:1 след продължения на стадиона в Белфаст.