Легендата на бразилския футбол Кафу в момента е обект на разследване от властите в страната заради обвързаности със считаната за най-голяма престъпна организация в страната - Primeiro Comando da Capital.

„Първа столична команда”, както се превежда от португалски името на групировката, или известна само като PCC e базирана предимно в Сао Пауло и околностите. Според правителствен доклад от 2012 година нейните редици се състоят от почти 20 хиляди членове, а 6 хиляди от тях са зад решетките.

Връзката с 49-годишния Кафу изскочи на бял свят, след като бразилската полиция залови един от счетоводителите на PCC. В него са открити депозити от Кафу във връзка с продажбата на сгради и земи в Сао Пауло.

Разкритията принудиха бившия футболен национал на Бразилия да отрече обвиненията в официално изявление. „Всичко това е невярно. Не знам откъде се появи тази история, тъй като нямам свои имоти в тази област”, съобщи играчът.

В хода на лятото се разбра, че Кафу е загубил контрол над 19 свои имота заради натрупани дългове в размери на милиони евро. В същия период Кафу беше разтърсен и от трагичната смърт на своя 30-годишен син Данило.

В момента легендата на „селесао” работи като посланик на Световното първенство през 2022 година.