Либийският ръководител Муамар Кадафи остро разкритикува световната футболна централа (ФИФА), като я нарече "световна мафия" и "корумпирана организация", и отново защити правото на малките страни да са домакин на Световната купа.

"Обявяваме, че осъждаме тази световна мафия и тази корумпирана организация", заяви Кадафи в реч по случай 40-та годишнина от изтеглянето на американските войски от Либия на 11 юни 1970 г. Първоначално честването на събитието бе предвидено за петък, но бе отложено с един ден заради откриването на Мондиал 2010.

Либия бе кандидат за домакин на първенството, но Южна Африка бе предпочетена. "Трябва да се воюва срещу корумпираната политика, водена от тази корумпирана организация, и ние редовно ще се борим срещу нея", каза Кадафи, цитиран от БГНЕС.

Той обвини ФИФА и в "трафик на хора и възраждане на робството чрез купуване на играчи от бедните страни, които се обучават в центрове в богатите държави, за да бъдат продадени след това". Той подчерта, че ФИФА трябва да помогне да бедните страни да станат домакин на Световното първенство.

През май Кадафи също защити правото на малките страни да организират Мондиал, без да се държи сметка за финансовите им възможности. Това е тяхно право, за да се сложи край на чувствата на несправедливост, омраза и горчивина на бедните народи, лишени досега от възможността да организират Мондиал, бе изтъкнал той.