Кабо Верде победи с 1:0 Мавритания и ще играе на четвъртфинал в турнира за Купата на Африканските нации. Райън Мендеш вкара късна дузпа в 88-ата минута, за да определи победителя в срещата. Наказателният удар беше отсъден заради фаул на вратаря на Мавритания Бабакар Ниасе срещу резервата Жилсон Бенчимол.

Бенчимол беше най-съобразителен след грешка на отбраната, открадна топката и тръгна към вратата, преди да бъде извършено нарушението. Въпреки отпадането обаче, в Мавритания би трябвало да са доволни, тъй като за първи път в историята играха в елиминациите на турнира. Също така с успеха си с 1:0 над Алжир Лъвовете от Чингети постигнаха и първа победа на този континентален турнир при третото си участие.

Преди почивката отборът на Кабо Верде доминираше във владеенето на топката, но така и не стигна до чиста ситуация и евентуално решителен голов удар. Напротив – Мавритания можеше да открие резултата в 43-ата минута при една от редките си атаки. Но Роберто Лопеш-Пико, който ръководеше перфектно защитата на "сините акули" – какъвто е прякорът на тима, направи важен и перфектен шпагат в краката на Сиди Амар Буна и предотврати чист гол.

След почивката мавританците също имаха една отлична възможност, като този път Сиди Амар Буна центрира, а Сюлейман Анне пропусна да се разпише във вратата на Возиня. Но с течение на времето тимът на Мавритания започна да трупа умора и заради постоянното гонене на противника, а Кабо Верде заиграваше все по-добре и показа, че е най-прогресиращият отбор в Африка. 10 минути преди края терена напусна десният бек Ибрахима Кейта, което беше и втора принудителна смяна за отбора. Оттам защитата им се разстрои и позволиха Жилсон Тавареш да спечели дузпата в края на срещата.

Но "Сините акули", които достигнаха през 2013-а година четвъртфинал, сега са на същата фаза. Те елиминираха в групата местните величия Египет и Гана, а преди полуфинала ще спорят с домакина Кот д'Ивоар или защитаващия титлата си отбор на Сенегал.