Третата група от претенденти за наградата Златна топка за 2016-а година на списанието France Football“, се оглавява от Златан Ибрахимович, ново попълнение на Манчестър Юнайтед, и Андрес Иниеста от Барселона. Останалите трима в тази петорка са Коке от Атлетико (Мадрид), Тони Кроос (Германия) от Реал Мадрид и Роберт Левандовски (Полша) от Байерн (Мюнхен).

 По-рано днес бяха обявени първите 10 футболисти, които са номинирани. Това са Серхио Агуеро и Кевин Де Бройне (двамата от Манчестър Сити), Пиер-Емерик Обамеянг (Борусия Дортмунд), Гарет Бейл и Кристиано Роналдо (двамата от Реал Мадрид), Джанлуиджи Буфон и Пауло Дибала (и двамата от Ювентус), Диего Годин и Антоан Гризман (двамата от Атлетико Мадрид) и Гонсало Игуаин, който между двата сезона се премести от Наполи в Ювентус. 

С публикуването на третата група от петима номинирани играчи за номер 1 на отиващата си година, станаха ясни точно половината от общо 30-те футболисти в списъка на „France Football“.

До края на днешния ден ще бъдеат обявени още 15 имена, които ще оформят листата от 30 претенденти за приза най-добър играч на Европа за годината.

Аржентинската суперзвезда на Барселона Лионел Меси има пет награди и се явява рекордьор в момента. Той е печелил Златната топка през 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 година. Соченият за основен фаворит за 2016-а Кристиано Роналдо е бил на върха три пъти- 2008, 2013 e 2014 година. Носителят на трофея и пълната класация ще бъдат обявени до края на календарната година.

Церемонията по връчването на наградата ще се проведе на 9-и януари 2017-а година в Лондон. По-рано пък стана ясно, че за разлика от други години няма да има отпадащи имена в течение на времето и обявяване на топ 3, както е било в предишни години. Така класацията ще бъде загадка до самия ден на церемонията.

"Златната топка" на „France Football“ се връчва от 1956-а година и има огромна тежест. От 1988-а година под натиска на Сеп Блатер и ФИФА започна да връчва своя награда, наречена Играч на годината. През 2010-а година ФИФА и „France Football“ сключиха договор, според който победителят се определя по пътя на гласуването между треньорите и капитаните на националните отбори и представителите на медиите, каквато пък е традицията на френското списание.