Вижте кои легенди са приключвали професионалните си кариери след отпадане на Световно. Най-известните футболни пенсионирания са тук!

В популярната игра, която завладя сърцата на много хора по света има само две страни - победа или загуба. Когато става дума за клубни турнири, това не винаги е истина защото можем да видим и равенства, но на Световно първенство (особено по-късните етапи след груповата фаза) обратното е в сила и равенството не е изход за отборите. Днес ще разгледаме няколко футболисти, които са се пенсионирали след отпадане от Световни първенства..

Жерар Пике - след отпадане през 2018 от Световното първенство

След Световното първенство в Русия през 2018 Жерар Пике обяви, че се пенсионира. Защитникът от Барселона има 102 мача за Испания, а в тях има и пет вкарани гола като централен полузащитник. Той беше част от отбора, който загуби на осминафиналите срещу Русия от дузпи. Сред последните му титли от участия на големи турнири са Световното през 2010 и Европейското през 2012.

Месут Йозил - след отпадане от Световното през 2018

Талантливият национален полузащитник обяви, че се пенсионира след като Германия не можа да се класира за осминафиналите на Световното първенство през 2018. Тогава Месут Йозил и националният отбор имаха една победа и две загуби на груповата фаза, което не беше достатъчно за квалификация. Той игра за Германия от 2009 до 2018 и има направени 92 игри за националния отбор, в които вкара 23 гола. Неговите причини за пенсиониране според медиите са били расистките атаки, на които е бил жертва в собствения си отбор, но това не е потвърдено официално.

Месут Йозил

източник: Gulliver/Getty Images

Ариен Робен - след като не се класира за Световното през 2018

Арен Робен е нападател, който игра за националния отбор на Нидерландия от 2003 до 2017. За този период има изиграни 96 игри, в които има вкарани 37 гола. Той обяви, че се пенсионира след като Нидерландия не можа да се класира за Световното първенство през 2018 година в Русия. Тогава те имаха 19 точки в група А също както Швеция, но не успяха да вземат второто място в групата поради головата разлика. България също игра в същата група и завърши на четвърто място след Нидерландия. Това и фактът, че Нидерландия не можаха да се класират и за Евро 2016 най-вероятно го убедиха да прекъсне националната си кариера.

Стивън Джерард - след Световното първенство през 2014

Бившият играч на Ливърпул и треньор на Астън Вила и Рейнджърс също влиза в този списък. Полузащитникът има общо 114 мача за националния отбор на Англия и 21 гола. На Световното първенство през 2014 Англия трябваше да победи в последната си игра от груповата фаза, за да има шанс за квалифициране напред, но не успяха. Мачът завърши с равенство без никакви голове и от двата отбора. Малко след това известният играч се пенсионира и обяви този факт след като първенството завърши същата година.

Франк Лампард - след Световното в Бразилия през 2014

Бившият мениджър на Челси е един от играчите, които се пенсионират малко след като тяхната страна загуби в голям турнир. Той игра за Англия като полузащитник от 1999 до 2014 година. В националната си кариера той има 106 изиграни мача и 29 гола. На Световното първенство през 2014 Англия завърши с две загуби и едно равенство в груповата фаза, което не беше достатъчно, за да преминат напред и си тръгнаха от Бразилия след груповата фаза. Тогава той беше капитан на Английския национален отбор, но не успя да ги поведе напред.