Бившият вицепрезидент на ФИФА Дейвид Чунг е наказан с лишаване от правото да работи и заема позиции във футбола в следващите шест години и половина за финансови злоупотреби, свързани с изграждането на проект на стойност 20 милиона долара.

Самият Чунг беше един от важните хора в Борда на ФИФА, когато ставаше дума за контакти в Югоизточна Азия и Океания, а през април 2018-а година напусна поста президент на Футболната конфедерация на Океания.

От ФИФА съобщиха, че Комисията им по етика го намира за "виновен за предлагане и получаване на нерезламентирани подаръци" и за конфликт на интереси. Също така Чунг е глобен и със 100 хиляди швейцарски франка.

Човекът е роден в Малайзия, но през 1985-а година емигрира в Папуа Нова Гвинея, където прави кариера във футбола от играч и съдия до ръководител на футбола в страната.

Той обаче беше принуден да напусне позицията си във ФИФА, след като одитът откри нередности, свързани с изграждането на новото седалище на Конфедерацията по футбол на Океания в Окланд (Нова Зеландия).

Като наказание за организацията пък дойде и спирането на финансирането на 11-членният борд на регионалния футболен съюз. Чунг е президент на Футболната федерация на Папуа Нова Гвинея от 2004-а година насам. Той оглави и делата на Океания, след скандала с предшественика си Рейналд Темарии от Таити, също свързан с корупционни практики./БТА