Израелската футболна асоциация (ИФА) забрани участието на Бейтар Йерусалим в Лигата на конференциите на УЕФА през следващия сезон 2023/2024 заради проблеми с публиката на отбора, съобщи Ройтерс.

Байтар спечели Купата на страната след победа с 3:0 над Макаби Нетаня, за който като титуляр игра и българският национал Пламен Гълъбов, но след последния съдийски сигнал на финала в Хайфа на 23 май празнуващите запалянковци на клуба нахлуха на терена и предизвикаха безредици, заради което президентът на Израел Исак Херцог, който изгледа мача от трибуните, трябваше да бъде евакуиран по спешност. По време на срещата ултрасите на тима пък хвърляха факли и други предмети към игрището.

Бейтар също така ще трябва да заплати глоба от 70 хиляди шекела (17500 евро) за инцидентите, като получи и условно наказание за отнемане на 3 точки от актива през следващия сезон в първенството при ново подобно провинение на феновете.

След решението на ИФА няма яснота кой отбор ще заеме мястото на Бейтар във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите, за която отборът се класира със спечелването на националната купа.

Клубът от Йерусалим, който е бастион на ционима и е подкрепян от крайната политическа десница, а запалянковците му са известни с омразата си към арабското малцинство в страната, има множество проблеми заради поведението на ултрасите си през последните години, които включват отнемане на точки, финансови санкции и домакинства при закрити врати.

Министърът на спорта Мики Зохар, обаче, смята, че наказанието е пресилено и играчите на трябва да плащат цената заради поведението на феновете.

"Отборът спечели купата и затова заслужава да играе в Европа. Колективното наказание не е решение", написа Сохар в "Туитър". /БТА