Бразилският футболист Робиньо бе считан за наследник на великите Пеле и Роналдо, но дори не успя да достигне до малко от тяхното величие. Юношата на Сантос направи мечтан трансфер в Реал Мадрид, но кариерата му винаги е била под потенциала и очакванията към него. Освен това животът му извън терена не му помогна да бъде запомнен като велик футболист. В своята изповед Робиньо горчиво си спомни как напусна Реал Мадрид и за връзката си в съблекалнята с големи футболисти като Златан Ибрахимович и Дейвид Бекъм. В момента бразилецът е футболист на турския Истанбул Башакшехир.

Робиньо имаше блестящо пристигане в Испания. Дебютът му в Кадис отприщи вълна на оптимизъм във феновете на Реал Мадрид, които смятаха, че виждат Пеле, който се е вселил в младия бразилец. По това време Робиньо отхвърля трансфер в Барселона, за да облече фланелката на Кралския клуб.

Робиньо Бекъм

източник: getty images

„Когато Реал Мадрид се свързаха с мен, видях, че в тима има голяма група бразилци, а треньор бе Вандерлей Люксембурго. Защо да отида тогава в Барселона? Знам, че някои хора очакваха от мен да спечеля Златната топка. Когато Пеле говори за теб, хората слушат. Те направиха тези сравнения, но няма нов Пеле, нито сега, нито в бъеще“, казва Робиньо.

„Дебютът ми за Реал бе страхотен. Пристигнах в Мадрид предишния ден и нямах търпение да играя. Беше перфектно. Когато получих топката, финтирах играч на Кадис и започнах да го тормозя.“

Въпреки факта, че представянето му в Мадрид далеч не е лошо (реализира 35 гола и даде 27 асистенции), той не изпълни огромните очаквания, които феновете на „Бернабеу“ имаха. И напускането му не допринесе за оставането на добър спомен от престоят му.

„Целта ми бе да отида в Челси. Сколари ми каза, че ще имам значение за него в отбора. Но не успяхме да се разберем с Реал Мадрид. Не им харесваше факта, Челси започнаха да продават фланелки с моето име, преди сделката да бъде приключена“, сподели бразилецът.

„Не съжалявам, че напуснах Мадрид. Но съжалявам, че си тръгнах по този начин. Реал беше клубът, който отвори вратите си за мен и ми предложи възможността да завладея Европа. Липсваше ми зрялост и способност да спра, да мисля с ясен ум и да обмислям последствията преди да взема решения. Само възрастта и опитът могат да ви дадат това. Много бих искал да видя отново Флорентино Перес, да го прегърна и да му благодаря за всички хубави неща, които направи за мен. За цялата любов, която ми даде“, каза Робиньо.

След пресконференцията, в която бразилецът поиска да бъде освободен от Реал Мадрид, последва трансфер в Манчестър Сити. „Гражданите“ изграждаха проект, който да ги превърне в гигант. Но нощите разсейваха Робиньо.

Робиньо Манчестър Сити

източник: getty images

„Харесвах Манчестър, клуба, ресторантите...но нека не забравяме дискотеките. Харесваше ми да се забавлявам. Англичаните излизаха дори повече от бразилците! Джо Харт винаги беше навън, Майка Ричардс и Шон Райт-Филипс също. Но когато излизахме бразилците, винаги ни хващаха“, коментира Робиньо.

„Говорих няколко пъти със собственика Шейх Мансур. Той каза, че ще свърши страхотна работа, подписвайки с Лео Меси и Кака. Бях шампион във всички отбори, в които играх, с изключение на Манчестър Сити. Ако съжалявам за нещо, то това е, че няма титла в Англия. Това е единственото нещо, което ме прави малко натъжен.“

Препъни камъните в кариерата на Робиньо го отведоха в Милан. Той пристигна на „Сан Сиро“ заедно със Златан Ибрахинович. А бразилецът си спомня добре и приятелството с Дейвид Бекъм в Реал Мадрид.

„Златан ми каза, че е убедил Милан да подпише с мен. „Ти си тук заради мен“, ми каза. Дали е арогантен? Да, но по добър начин. Това е просто доверие и увереност в таланта, който притежава. За мен той има всичко, което трябва да притежава един нападател – шоумен и победител“, споделя Робиньо.

По време на една тренировка той предизвика Гатузо в битка по джиу-джицу. Там видях този яростен футболист да прави хватки от бойните изкуства срещу Златан, който има черен колан. Кой спечели? Златан винаги печели.“

Робиньо Златан

източник: getty images

„Бекъм винаги беше с бразилците. Той беше част от нашата група. Всъщност испанците бяха ревниви, защото той говореше повече португалски, отколкото испански, така че прекарваше повече време с нас“, сподели бразилецът.