Следващото издание на турнира за Купата на Африканските нации беше изместено с шест месеца и ще се проведе в периода януари-февруари 2024-а година вместо през лятото на 2023-а, съобщи президентът на Конфедерацията на Африка по футбол (КАФ) Патрис Моцепе.

Плановете на шефовете на КАФ бяха следващото издание да се проведе догодина в Кот д'Ивоар, когато сезонът в Европа е приключил и така участието на всички африкански звезди да бъде безпроблемно. Но по същото време в тази африканска страна има проливни дъждове и опасностите от наводнения не са никак малки, което означава връщане към обичайните за този континент зимни турнири.

В изявление пред журналистите в мароканската столица Рабат, президентът на КАФ Моцепе заяви: "Не можем да си позволим риск. Януари не е идеалното време, защото по това време европейските клубни първенства на най-високо ниво са в разгара си, но нямаме друг избор.

За да има всички звезди на разположение, през 2017-а година КАФ взе решение да измести провеждането на турнира от зимата през лятото. Природата обаче този път няма да позволи.

През тази година турнирът се проведе през февруари и шампион стана Сенегал. Африканската купа и сега беше планирана за лятото, но два пъти отлагана. Най-напред трябваше да се проведе през юни 2021-а и след това през юни 2022-а година, но най-напред заради пандемията, а след това и заради наводненията в Камерун турнирът се премести.

Провеждането на турнира през зимата е обект на критики от треньорите на големите европейски клубове като Юрген Клоп на Ливърпул. Много играчи отказват да участват и искат да останат в Европа, а други пък крият поканите си.

Генералният секретар на КАФ Верон Мосенго-Омбая пък заяви, че винаги може да се намери компромис, тъй като Африка предлага различни климатични условия в различните части.

КАФ също така анонсира създаването на Африканска Суперлига, като първото й издание ще бъде с 24 отбора и ще се провежда отделно от Африканската Шампионска лига, стартирайки от август 2023-а година.