Гръцките елитни отбори Олимпиакос Волос и Кавала бяха пратени в по-долната дивизия, а техните президенти наказани да не се занимават с футбол до живот във връзка със скандала с уредени мачове, който накара южната ни съседка да помоли УЕФА за помощ.

Двата елитни тима, освен това, бяха глобени от местната лига с по 433 000 долара. От Волос и Кавала нарекоха решението за тяхното наказание невалидно и обявиха, че ще продължат да се борят за мястото си в гръцкия футболен елит, който включва 16 отбора. Те се аргументират с това, че хората, които са с повдигнати обвинения за уреждане на футболни мачове и пране на пари, все още не са имали съдебен процес.

Правителството на Гърция, което се бори с невероятна финансова криза, даде дума, че ще се бори с всички цели с корупцията във футбола. Бе взето и решение стартът на новия сезон в южната ни съседка, който трябваше да бъде на 27 август, да се забави.

Турция вече отложи началото на новото си футболно първенство за 9 септември, заради друг скандал с уредени мачове. Турските власти вкараха 30 човека зад решетките, включително и президента на Фенербахче.

Повече от 60 официални лица от различни клубове, играчи, бизнесмени и други пък са разследвани в Гърция за корупция. Десетима от тях, между които президентите на Волос и Кавала, се намират под стража. Разследването на огромния скандал започна, след като от УЕФА предадоха на местните власти доклад, в който бяха описани съмнителни схеми за залагане на футболни срещи, най-вече от турнира за Купата на Гърция и мачове от втора дивизия, играни през 2009 и 2010 година. Волос остана пети през миналия сезон и днес трябва да играе с Дюделанж от Люксембург в третия предварителен кръг на Лига Европа, информира БГНЕС.

Кавала пък останаха седми през миналата кампания. Днешното решение все пак ще е добра новина за отборите на Лариса и Пансерайкос, които изпаднаха от елита през миналия сезон.