Шапекоензе няма да продължи във фазата на елиминации за Копа Либертадорес, въпреки че спечели това право по спортен път. Южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ присъди служебна загуба на бразилския тим с 0:3 срещу Ланус заради нередовен играч и това елиминира Шапе от турнира.

Бразилският отбор победи Ланус с 2:1 на 17 май, но Луис Отавио, който вкара победния гол три минути преди края, е трябвало да изтърпи наказание и не е имал право да играе. Защитникът бе изгонен с червен картон в предишния мач на отбора.

В последния си мач от група 7 бразилският тим надигра Жулия с 2:1 и завърши трети със 7 точки, което ще му позволи да продължи участието си във втория по сила турнир Копа Судамерикана.

В другия мач от групата Насионал (Уругвай) загуби от Ланус с 0:1 и така аржентинският отбор завърши на първо място с 10 точки. Заради санкцията на Шапекоензе на второ място завърши Насионал с 8 точки, който също продължава на осминафиналите.

Шапекоензе стана известен по целия свят в края на миналата година заради трагичната съдба на отбора, който претърпя самолетна катастрофа на път за Меделин, в която загинаха почти всички играчи.

В група 2 бразилският Сантос победи Спортинг Кристал от Перу с 4:0 и завърши на първо място с 12 точки. Боливийският Дъ Стронгест също продължава в следващата фаза след равенство 1:1 със Санта Фе (Колумбия), което остави боливийците на второто място в групата.