Световната федерация по футбол (ФИФА) изхвърли от Световното първенство за жени  през 2019-а година Екваториална Гвинея заради представяне на фалшиви документи и използването на 10 нередовни футболистки в техния олимпийски отбор.

Още две състезателки от Екваториална Гвинея ще бъдат наказани с лишаване от състезателни права за 10 мача, тъй като са били с фалшиви документи или пък със забравени за проверка от делегата на мача. Футболната федерация на страната е глобена със 100 хиляди швейцарски франка.

Екваториална Гвинея е малка страна в Африка, но в последните години там бяха открити доста сериозни нефтени находища. С появилите се изненадващо пари футболната централа започна да натурализира много чужденци от двата пола, основно от Бразилия, тъй като и двете страни говорят на португалски език.

Предишното наказание, което ФИФА наложи на Екваториална Гвинея, е отстраняване от олимпийския квалификационен цикъл за Игрите през 2020-а година. Тогава се оказа, че те са използвали две бразилски състезателки, които имат двойни документи и идват само за мачовете./БТА