Първата цел на новия селекционер на футболния отбор на Република Корея Юрген Клинсман е да спечели турнира за Купата на Азия. Клинсман имаше пауза от три години без ангажименти, след като през 2020-а година напусна Херта (Берлин).

"Нашата основна цел в момента е да станем шампиони на Азия. Отборът свърши много, много добра работа на Световното в Катар, а аз се надявам, че ще постигнем дори още повече успехи заедно, заяви Клинсман при пристигането си в Сеул пред журналистите на летището.

Бившият селекционер на Германия и САЩ също така добави, че е изключително горд да получи в края на февруари поста треньор на най-успешния азиатски отбор.

Турнирът за Купата на Азия първоначално беше планиран за лятото в Китай, но континенталната футболна конфедерация (АФК) нямаше как да отговори на политиката на домакините за ограничение на коронавируса и го премести за Катар в началото на 2024-а година. Отново причината да не е през лятото е същата – високите температури в емирството през този сезон. Република Корея не е печелила турнира в Азия от 1960-а година, но е рекордьор на своя континент с 10 поредни класирания за Световно първенство по футбол. Предишният им медал за Купата на Азия е сребро от 2015-а година, когато Австралия ги победи с 2:1 след продължения.

"Все повече корейски играчи отиват в клубове в Европа и това е много добре. Така футболистите ни се сблъскват с най-високо ниво във футбола. И това ще ни се отплати на всички", каза още Клинсман пред репортерите.

Договорът на 58-годишния бивш германски нападател е до Световното първенство през 2026-а година, на което домакини са САЩ, Канада и Мексико.

Автор: Атанас Василев/БТА