Бившият футболист на Портланд Тимбърс Едуард Джонсън започна дело срещу клуба за обезщетение от 9,9 милиона долара. Прекратилият кариерата си футболист, че от предишния му тим са го оставили да участва наравно в тренировъчния процес, макар той все още да показвал симптоми на мозъчно сътресение.

Искът бе подаден в сряда и срещу компанията Peregrine Sports LLC , която притежава Тимъбрс, и членовете на медицнския щаб.

29-годишният нападател получи сътресение преди мач на 3 август 2011 година и още едно 11 дни по-късно, заради което пропусна остатъка от сезона. По думите на Джонсън след завръщането си по време на подготовката за шампионата през 2012 година, той все още не е бил напълно здрав.

Роденият в Англия таран сложи край на кариерата си през април същата година, след като претърпя нова черепна травма. Според адвокатите му Джонсън е получил „сериозни и трайни увреждания на мозъка и главата“, които са причинявали главаболия, загуба на паметта, нарушен баланс, замъглено, зрение и отпадналост.

От ръководството на Тимбърс отказаха коментар по случая, но заявиха, че клубът е спазвал всички здравни протоколи на Мейджър Лийг Сокър.

Джонсън играе като професионалист в Англия и САЩ в продължение на повече от 10 години. Неговата кариера започва в Манчестър Юнайтед през сезон 2003/2004, но през следващите сезони е преотстъпван на различни отбори по-долни дивизии и не успява да запише мач за първия отбор на „червените дяволи“. Едва през 2009 година Джонсън решава да пробва късмета си отвъд Атлантическия океан.