Южна Африка започва отброяването на 500 дни до Мондиала и се изправя пред сериозния въпрос дали страната ще успее да се подготви до началото на турнира.

Досега ЮАР изпусна доста срокове около подготовката за Световното първенство. Въпреки това, организаторите твърдят, че независимо от световната икономическа криза страната ще е готова със световното събитие.

Изпълнителният директор на организационния комитет в ЮАР Дани Джордан заяви, че страната му ще представи „най-доброто Световно първенство досега”.

„Това е огромно предизвикателство, но ние сме в добра форма”, заяви Джордан, цитиран от БГНЕС. Независимо от това ЮАР може да се окаже жертва на обстоятелства, които не зависят от нея, като например световната икономическа криза.

Туристическите агенции обявяват постоянен спад на туристи в страната и организаторите на Мондиала непрестанно смъкват бройката на очакваните посетители. В края на миналата година от управляващото тяло ФИФА също изразиха загриженост, че заради икономическата криза няма да има достатъчно посетители на събитието.