Бразилия е вторият полуфиналист в турнира за Купата на Конфедерациите, след като по изключително драматичен начин победи Южна Африка с 1:0 след гол на Даниел Алвеш в 88-та минута.

Домакините на надпреварата бяха на косъм от сензацията. Южноафриканците бяха по-добрият отбор през по-голямата част от мача и не позволиха на именитите си съперници да покажат своята класа.

„Кариоките” все пак се възползваха от единствения си шанс и така се класираха за финала срещу САЩ, който ще се играе в неделя. ЮАР пък остави отлични впечатления и показа, че няма да бъде само фигурант на Световното първенство, което ще приеме догодина. Африканците ще играят срещу Испания в битката за третото място, също в неделя.

Двубоят в Йоханесбург в започна равностойно, като двата отбора играеха повече в средата на терена. Първото опасно положение бе на сметката на домакините, които в 21-та минута можеха да открият резултата, но ударът с глава на оставения непокрит Аарън Мокоена излезе в аут.

Играта продължи да бъде равностойна, като бразилците така и не успяха да наложат териториално преимущество над своя съперник. До края на полувремето те не стигнаха до опасно положение пред Куне, докато южноафриканците на няколко пъти затрудниха Жулио Сезар след изстрели на Пиенаар и Чабалала. В крайна сметка почивката дойде при нулево равенство, за което повече можеха да съжаляват домакините.

Очакванията бяха Бразилия да вземе своето още в началото на второто полувреме, но вместо това то започна с натиск на ЮАР. В 57-та минута удар на Модисе се отклони в тялото на Луизао и само отличната намеса на Сезар предотврати гол във вратата на Бразилия.

Единственото по-интересно положение пред „кариоките” бе удар със странична ножица на Робиньо, който обаче излезе в аут. За кеф на привържениците си, домакините продължиха със силната си игра, като не оставяха свободни пространства за звездите на Бразилия. По този начин 5-кратните световни шампиони така и не успяваха да стигнат до голови положения, чрез които да отбележат победен гол.

В 80-та минута футболистът на Барселона Даниел Алвеш влезе в игра на мястото на Алекс Сантош, което се оказа печеливш ход за селекционера на „селесао” Дунга.

Въпреки слабата си игра, късметът се усмихна на бразилците, които стигнаха до победния гол в 88-та минута именно чрез Алвеш. Мокоена фаулира Рамиреш отдясно на границата на наказателното поле. Зад топката застана Алвеш, който с брилянтен диагонален изстрел вкара топката в горния ляв ъгъл на вратата на ЮАР без да остави шансове на Куне.

Така Бразилия ще има шанса отново да спечели Купата на Конфедерациите, с която триумфира през 2005 година след 4:1 във финала срещу Аржентина.