Отборът на Италия ще продължи да трепери, поене до изиграването на третите мачове от Група F. Скуадра адзура записа второ равенство на Мондиал 2010, след като направи 1:1 срещу Нова Зеландия. Преди няколко дни момчетата на Марчело Липи завършиха при същия резултат и срещу Парагвай.

„Кивитата” измъчиха сериозно действащия световен шампион, след като успяха първо да поведат в резултата чрез Шейн Шмелтц, а след изравнителното попадение от дузпа (Якуинта 29’), започнаха стоически да се бранят, за да спечелят ценната точка.

При така създалата се ситуация в групата и четирите отбора на практика запазиха шансове за продължаване на осминафиналите на Мондиала: Парагвай заема временното първо място в подреждането с 4 точки. Италия и Нова Зеландия са с по 2, а на дъното остана Словакия с 1.

При третото завъртане в групата, Скуадра адзура ще се изправи срещу Словакия, а Парагвай срещу Нова Зеландия.

Световният шампион започна мача, демонстрирайки самочувствие и стил. Това обаче се оказа крайно недостатъчно, тъй като соченият за аутсайдер тим на Нова Зеландия изненада Италия и дори можеше да вземе трите точки, ако не беше допуснал да се стигне до дузпа. Саймън Елиът центрира от фаул, Фабио Канаваро сгреши фатално, като не изчисти топката, а я поднесе на крака на Шейн Шмелц, който два три метра я изпрати в мрежата - 0:1. При повторението обаче си пролича, че и този случай попадението е реализирано от дузпа, тъй като след центрирането топката бе отклонена от друг играч.

В 27-та минута Монтоливо уцели страничната греда, след мощен удар отдалеч, но топката така и не се озова в мрежата на „кивитата”. Това обаче се случи две минути по-късно след изпълнение на дузпа.

Томи Смит хвана за фланелката и събори в наказателното поле Даниеле де Роси, а главният рефер посочи бялата точка. Винченцо Якуинта се оказа изключително хладнокръвен за 1:1.

На почивката Марчело Липи направи две смени, като пусна в игра Ди Натале и Каморанези. Въпреки тоталното надмощие на световния шампион, Скуадра адзура така и не стигна до втори гол. Вратарят на „кивитата” обаче успя да се прояви на няколко пъти като спаси мрежата си след удари на Рикардо Монтоливо и Мауро Каморанези.

В крайна сметка Италия ще трябва да решава всичко в третия си мач от Група F срещу тима на Словакия.