Италия победи Франция с 2:0 и след успеха на Холандия в мача с Румъния (също 2:0), „скуадра адзура” завоюва второто място в група С и се класира за 1/4-финалите, където ще срещне Испания.

Двубоят, който бе повторение на финала от Световното първенство преди две години, предложи много емоции на зрителите. Французите играха с човек по-малко близо 70 минути след изгонването на Ерик Абидал.

Андреа Пирло от дузпа и Даниеле Де Роси от фаул вкараха скъпоценните голове за Италия в мача на „Летцигрунг” в Цюрих. Лошата новина за Роберто Донадони е, че двама от асовете му, Дженаро Гатузо и Андреа Пирло, получиха жълти картони, заради които ще пропуснат мача с Испания.

Двубоят започна с невероятен пропуск на Лука Тони, който от 15 метра, останал сам срещу Грегори Купе, стреля в аут.

В 8-мата минута звездата на „петлите” Франк Рибери се контузи сам при опит за шпагат срещу Дзамброта. Контузията се оказа сериозна и халфът на Байерн Мюнхен напусна терена на носилка, със съмнения за счупен крак. На негово място влезе Самир Насри, който куриозно бе изваден 15 минути по-късно, след като Италия поведе с 1:0.

В 23-тата минута Андреа Пирло центрира от 20 метра към Лука Тони, който по перфектен начин укроти топката във въздуха. Преди таранът да стреля обаче Ерик Абидал го фаулира грубо отзад. Съдията Любош Микел отсъди дузпа и даде директен червен картон за френския бранител. Зад топката застана Пирло, който без проблеми откри резултата.

До края на полувремето „скуадра адзура” имаше няколко шанса да удвои преднината си, но Тони и Де Роси нямаха панс пред гола.

В 44-тата минута Фабио Гросо нацели дясната странична греда след перфектен изстрел от пряк свободен удар.

Втората част започна с лек натиск на Франция, но световните вицешампиони не можаха да затруднят Буфон.

Вместо това в 62-рата минута Даниеле Де Роси удвои преднината на италианците. Халфът на Рома стреля силно от фаул, топката се удари в крака на Тиери Анри и стана неспасяема за Купе.

До края на мача момчетата на Роберто Донадони пазеха резултата, който при развитието на другия двубой ги устройваше, за да продължат напред.

Така след изиграването на всички мачове в група С на първо място е Холандия с пълен актив от 9 точки, следвана от Италия с 4. От турнира отпадат Румъния с 2 и Франция с 1.