Световният шампион Италия записа първи три точки в турнира за Купата на Конфедерациите, постигайки победа с 3:1 над САЩ. Успехът за „скуадра адзура” не дойде никак леко.

В герой за Италия се превърна резервата Джузепе Роси, който вкара две попадения за своя тим. Другият гол за отбора на Марчело Липи реализира съименникът му Даниеле Роси, а за американците бе точен Лендън Донован от дузпа.

В 33-ата минута на срещата отборът на САЩ остана с човек по-малко на терена след безумно нарушение на Рикардо Кларк, който фаулира грубо Дженаро Гатузо в центъра на терена. Няколко минути след това Италия успя да поведе в резултата, след като Джонатан Борнстейн заби топката в собствената си мрежа, но попадението бе странно отменено заради засада на Мауро Каморанези.

Противно на логиката САЩ стигна до дузпа в 41-ата минута, която капитанът на отбора Донован превърна в гол. Киелини спря непозволено нападател на американците и главният рефер не се поколеба да отсъди наказателен удар.

При такъв резултат завърши и първата част. През второто полувреме Италия показа съвсем различен футбол и успя да стигне до обрат. Решаващи за това се оказаха смените на наставника Марчело Липи. Веднага след почивката в игра се появиха Джузепе Роси и Рикардо Монтоливио, което в крайна сметка се оказа решаващо за крайния изход на мача.

Роси успя да изравни в 58-ата минута, след като открадна топката в центъра на терена, напредна добре и с далечен изстрел покрай гредата на Тим Хауърд вкара. Десет минути по-късно съименникът му Даниеле Де Роси също се разписа за 2:1.

Въпреки числения си пасив на терена футболистите на САЩ се хвърлиха в атаки, търсейки изравняването. Клинт Демпси бе близо до това, но Буфон се намеси адекватно. Точка на спора сложи Джузепе Роси, който вкара в продължението на срещата. Роси получи топката в наказателното поле от Пирло и без забавяне стреля покрай Тим Хауърд и така осигури ценни три точки за Италия на старта на надпреварата.