Групата на смъртта донесе най-много емоции от началото на Евро 2008. Докато „лалетата” разцъфтяха, то най-големите на континента в последните години - Франция и Италия - видимо отстъпиха позиции.

Финалистите от последното световно остаряха по едно и също време. Големите съперници ще играят помежду си, но нищо не зависи от тях. Преди две години „скуадрата” и „петлите” диктуваха модата, днес са два изтощени отбора.

Защо се получи така и може ли двата колоса отново да тръгнат нагоре?

При Франция липсата на Зинедин Зидан изглежда непреодолима. Без голямата си звезда, играчите на Доменек са съвсем различен тим. Самият наставник изглежда не владее нещата, както би трябвало.

Слабо нападение, слаба защита и един-единствен Франк Рибери. Ако Франция отпадне, това ще е най-логичното нещо на Евро 2008.

Жалко за истински личности като Анри, Саньол, Галас и Макелеле. Гомис е една от най-смешните фигури на първенството, а Анелка изглежда все така жалък, както и при пропусната дузпа на финала в Шампионската лига.

При Италия ситуацията е сходна, макар и с една идея по-приемлива. Световният шампион изумява със слабата си игра в отбрана. Царете на защитния футбол са гола вода отзад след контузията на Фабио Канаваро.

Очертаващият се провал на „адзурите” е факт и заради слабата тактика на Роберто Донадони. В страната, която е издигнала в култ тактиката, заложиха на специалист с опит, натрупан в Ливорно и Дженоа. Съжалявам, но това е ненормална работа. Къде са Фабио Капело, Липи, Спалети, Прандели, та дори и ветеранът Джовани Трапатони?

Какво да кажем за Донадони, който май се е влюбил в двойника на Иво Димов - Амброзини. Ако се стигне до паралелен провал на Италия и Франция, то двата отбора ще бъдат отново ръка за ръка.

В близкото минало тези състави си оспорваха титлата на Европа през 2000 година. В Холандия и Белгия златен гол на Трезеге короняса „петлите”. Днес Трезегол гледа отстрани срамотиите на Доменек, който си извика реге-типа Гомис.

Преди две години в Берлин Италия на Марчело Липи взе реванш. Месеци по-късно няма и помен от духа на онзи борбен тим, пълен с футболисти, чийто отбори бяха жестоко наказани.

Малко е тъжно, но е много вероятно Румъния да бие Холандия, или пък Франция и Италия да си спретнат реми за довиждане. Нахаканите „лалета” пенсионираха два големи отбора. Или по-скоро Италия и Франция сами се изкараха от голямата игра, мислейки си, че футболът почва от тях.

Не, играта е измислена в Англия, а тя съвсем няма нищо общо с Евро 2008. Новият ред диктува модата на терена. Нов тип отбори и играчи знаят как се печели. Това не е чак толкова лошо. Питайте в Загреб, Лисабон, Амстердам или Мадрид. Вероятно купата ще украси площадите на някой от тези градове. Хем им е ред, хем им се пада.