ФИФА и УЕФА са "злоупотребили с доминиращата си позиция" и са "блокирали свободата на конкуренцията" чрез забраната за сформиране на европейска Супер лига. Това обяви съдът в Испания днес. С подобно решение излезе и Европейският съд в края на миналата година.

Според публикуването днес решение ФИФА и УЕФА са наложили "необосновани и непропорционални забрани" срещу свободната конкуренция. До решението на съда се стигна след подадена жалба от страна на организаторите на Супер лигата. Към момента единствено Реал Мадрид и Барселона не са се отказали от идеята за формиране на нов европейски турнир с участието на най-добрите отбори, който да конкурира Шампионската лига. Първоначално заедно с испанските грандове бяха още 10 клуба от Испания, Англия и Италия, но един по един те се отказаха от участие след натиск от своите фенове и заплахата за наказания от страна на ФИФА и УЕФА.

След решението на Европейския съд през декември, компанията, която менажира проекта - А22, обяви, че възражда плановете за създаването на нов турнир, който да бъде на три нива и с участието на 80 отбора. Въпреки това, към момента опозицията срещу създаването на Супер лига продължава да бъде доста силна и формирането на нов турнир изглежда малко вероятно./БГНЕС