В четвъртфинален мач Испания елиминира Италия след 4:2 при изпълнението на дузпите, като в редовното време и продълженията двата отбора завършиха 0:0. На полуфинала „ла фурия” ще се изправи срещу Русия, като мача е на 26-и юни на стадион „Ернст Хапел”.

Двата отбора играха доста предпазливо, като положенията пред двамата вратари бяха малко, както и точните удари по посока на двете врати. Испания притежаваше по-дълго време топката, което даваше минимално предимство на отбора.

В 8-та минута Давид Силва стреля, след което топката рикошира в крак на защитник на Италия, но все пак Буфон успя да улови сигурно топката.

Осем минути по-късно Торес нахлу в наказателното поле на Италия, но Амброзини му отне топката. В следващата атака Вия падна в наказателното поле след съприкосновение с Амброзини, но съдията прецени, че няма дузпа.

В 19-та минута Амброзини центрира в наказателното поле на Испания, където Перота стреля с глава, но Касияс улови топката.

Шест минути по-късно Вия стреля опасно от пряк свободен удар, но Буфон улови топката.

В 32-та минута Давид Силва стреля хубаво в левия ъгъл на вратата на Италия, но Буфон успя да улови топката.

Четири минути по-късно Касано центрира хубаво в наказателното поле на Испания, след което Тони стреля с глава, но в Марчена успя да блокира удара и изби топката.

В 44-та минута двойно подаване между Вия и Иниеста, след което последният стреля, но топката излезе в аут.

Второто полувреме започна силно за испанците и в 49-та минута Торес центрира в наказателното поле на Италия, където Панучи и Де Роси не се разбраха, след което Силва се опита да стреля, но ударът му бе блокиран и кълбото излезе в ъглов удар.

В 59-та минута Шави центрира от корнер в наказателното поле на Италия, но Буфон излезе и боксира, след което Силва стреля, но топката излезе в аут.

В 70-та минута Акуилани центрира хубаво в наказателното поле на Испния, след което Тони стреля с глава, но топката излезе в аут.

В следващата атака Вия нахлу в наказателното поле на Италия, след което падна и поиска дузпа и съдията Фандел му даде жълт картон за симулация.

В 81-та минута Сена стреля много силно от пряк свободен удар, след което Буфон изпусна топката и тя срещна лявата греда на вратата на Джанлуиджи, след което той я улови.

В последните секунди на редовното време Вия подаде на Гуиса, който свали с глава към Фабрегас, който стреля, но ударът му бе блокиран, след което Силва шутира, но кълбото излезе в аут.

Първото продължение започна на бързи обороти, като в 93-та минута Вия подаде на Гуиса, който свали с глава към Фабрегас, а той стреля, но ударът му бе блокиран, след което Силва шутира, но кълбото излезе в аут.

В 95-та минута Ди Натале стреля силно с глава, но Касияс изби топката с една ръка в ъглов удар.

В 120-та минута Вия подаде на Гуиса, който продължи към Касорла, след което той стреля, но топката излезе в аут.

При дузпите отборът на Испания първи имаше право да изпълни наказателен удар, като Давид Вия бе точен от бялата точка, след което Фабио Гросо изравни.

Санти Касорла отново даде гол аванс за „ла фурия”, а Икер Касияс спаси дузпата изпълнена от Даниеле де Роси.

Маркос Сена не остави никакви шансове за Буфон от бялата точка и направи резултата 3:1, но Каморанези остави Италия в играта.

Последваха два пропуска дело на Гуиса и Ди Натале, след като Буфон и Касияс се представиха блестящо.

Последната пета дузпа за Испания изпълни Сеск Фабрегас, който бе много хладнокръвен и не остави никакви шансове на Буфон и прати „ла фурия” на полуфинал срещу Русия, като по този начин испанците преодоляха прокобата на датата 22-и юни, когато отборът отпада три поредни пъти след изпълнение на дузпи.