Испания срази с класическото 3:0 тима на Русия в полуфинален мач на Евро 2008 и на 29 юни във Виена ще спори за трофея с отбора на Германия, който снощи отстрани Турция с 3:2.

 

Първото полувреме на срещата предложи равностойна игра, докато през втората част „Ла Фурия” бе далеч по-класният отбор. Точни за победителите бяха Шави Ернандес, Дани Гуиса и Давид Силва.

 

Двубоят започна при доста високо темпо, като тимът на Испания владееше инициативата в началните минути на срещата. Постепенно възпитаниците на Гуус Хидинг изравниха играта и на свой ред създадоха няколко опасности пред вратата на Йкер Касияс.

 

Първата интересна ситуация дойде още в 4-ата минута, когато Фернандо Торес се озова на прекрасна позиция, но не успя да стреля силно и стражът на „сборная” Игор Акинфеев се справи.

 

При една от контраатаките на Русия, централният бранител на Испания Карлес Пуйол наруши правата срещу Аршавин в близост до своето наказателно поле и главният арбитър Франк Де Блекере не се поколеба да отсъди фаул. Зад топката застана Павлюченко, който стреля силно, но топката мина на сантиметри над напречната греда.

 

В 34-ата минута селекционерът на Испания Луис Арагонес бе принуден да направи смяна, след като звездата на тима Давид Вия получи травма и трябваше да напусне преждевременно терена. Нападателят на Валенсия получи разстежение при изпълнението на един свободен удар и отстъпи мястото си на Франсеск Фабрегас. Това наложи промяна в тактиката на тима на Испания, който заигра със един централен нападател в лицето на Фернандо Торес.

 

Веднага след смяната в отбора на „Ла Фурия”, Русия пропусна най-чистото си положение през първата част. Павлюченко получи топката на границата на вратарското поле и след като я овладя прекрасно на гърди не успя да отправи силен и точен изстрел и коженото кълбо излезе в аут.

 

Последните пет минути на първата част бяха отново за тима на Испания, но нападателят на Ливърпул Фернандо Торес не успя да материализира усилията на своите съотборници.

 

Второто полувреме на срещата премина под пълното превъзходство на възпитаниците на Луис Арагонес. Само пет минути след подновяването на играта отборът на Испания успя да поведе в резултата.

 

След атака отляво и отлични действия на Андрес Иниеста, футболистът на Барселона успя да се освободи от опеката на двама бранители на Русия и незабавно стреля към вратата. В непосредствена близост до Акинфеев, абсолютно непокрит бе оставен Шави Ернандес, който засече топката в мрежата за 1:0.

 

Наставникът на Русия Гуус Хидинк реагира незабавно и направи двойна смяна в своя тим, вкарвайки в игра Биляединов и Съйчев. И този ход на холандеца обаче не доведе до желания резултат.

 

Съставът на Испания продължи да бъде по-активният и на два пъти в рамките на няколко минути Фернандо Торес имаше добри възможности, но действаше твърде разконцентрирано в полето пред Акинфеев.

 

В 68-ата минута Арагонес също направи нови две промени в тима си, пускайки на терена Шаби Алонсо и Дани Гуиса, за сметка на голмайстора Шави и Торес. Тази промяна допълнително освежи играта на испанците и резултатът не закъсня. Само пет минути по-късно Гуиса вече бе в прегръдките на своите съотборници след втория си гол на това първенство.

 

 

Голмайсторът на Примера дивисион бе изведен по великолепен начин от Сеск Фабрегас и не срещна трудности да преодолее Игор Акинфеев за 2:0. Крилото на Валенсия Давид Силва сложи точка на спора в 82-ата минута.

 

Две минути преди края на двубоя Русия отправи единствения си точен изстрел в очертанията на испанската врата, но Икер Касияс се справи блестящо и отрази удара с глава.

 

Русия: 1. Акинфеев, 22. Анюков, 4. С. Игнашевич, 2. Березуцкий, 18. Жирков, 11. Семак (капитан), 17. Зирянов, 20. Семшов (16. Биляединов), 9. Саенко (21. Съйчев), 19. Павлюченко, 10. Аршавин.

Селекционер: Гуус Хидинк

Испания: 1. Касияс (капитан), 15. Рамос, 4. Марчена, 5. Пуйол, 11. Капдевия, 6. Иниеста, 19. Сена, 8. Шави Ернандес (14. Алонсо), 21. Силва, 7. Вия (10. Фабрегас), 9. Торес (17. Гуиса).

Селекционер: Луис Арагонес