Тази вечер от 21,45 часа българско време Реал Мадрид и Севиля излизат в битка за Суперкупата на Европа. Мадрид или провинцията Андалусия ще приюти титлата, която по традиция си оспорват победителя в Шампионската лига и носителя на трофея в Лига Европа.

През миналия сезон испанската доминация в клубния футбол беше пълна, като страната имаше два отбора в полуфиналите от ШЛ и още два във втория по сила турнир.

Стигна се дотам, че Реал и Атлетико Мадрид за първи път в историята направиха така, че финалът в Шампионската лига да се играе между отбори от един и същи град. „Белия балет“ успя да спечели така чаканата 10-а след късна драма и победа с 4:1 след продължения, докато севилци прибегнаха до изпълнение на дузпи, за да продължат мизерията на Бенфика в европейски финални срещи.

От статистическа гледна точка тимът на Унай Емери има предимство в мачове за европейската Суперкупа. Севиля на два пъти е участвала в такива срещи – през 2006 и 2007 година – и във всеки от тях си тръгва с трофея. Реал пък три пъти спори за титлата след нейното създаване, като я печели през 2002 след други два неуспешни опита (1998 и 2000).

През миналия сезон Суперкупата стана притежание на Байерн Мюнхен, който надигра Челси след изпълнение на дузпи