Комитетът по етика и феърплей на Украинската футболна асоциация се обърна към ръководството на централата с искане да лиши Анатолий Тимошчук от професионалния му треньорски лиценз и всички награди в украинските турнири, предава ТАСС.
 
Причината е, че Тимошчук продължава да работи като треньор в Зенит (Санкт Петербург) след усложняването на ситуацията между Русия и Украйна.
 
Освен това държавните органи в Украйна са сезирани с молба да лишат треньора от всички държавни награди и почетни звания, както и от всички титли и медали от украинското първенство, Купата и Суперкупата на страната. В искането е включено и изключване от официалния списък на играчите на националните отбори на Украйна.
 
Тимошчук беше футболист на Зенит от 2007 до 2009 година и от 2013 до 2015 година, от 2017-а работи като помощник треньор на клуба от Санкт Петербург. Тимощук е и рекордьор по брой изиграни мачове за украинския национален отбор (144 мача). Украинецът е носител на Шампионската лига с германския Байерн Мюнхен (2013), носител на Купата на УЕФА със Зенит (2008), трикратен шампион на Украйна, трикратен носител на купата и Суперкупата със състава на Шахтьор Донецк.