Иранската футболна федерация най-после реши проблема с националния селекционер, като назначи на поста Афшин Котби, който има и американски паспорт. Това обяви вицепрезидентът на централата Мехди Тай в телевизионно изявление.

Афшин Котби в момента е треньор на най-популярния и стар местен тим- Персеполис (Техеран) и беше един от четиримата местни специалисти, предложени за поста. Договорът на 45-годишния Котби обаче е доста странен. Той ще продължава работата си единствено при условие, че тимът върви напред в квалификациите.

Котби ще води отбора в първия кръг, когато играем с Кувейт, Сирия и ОАЕ. Ако преодолеем този етап и отидем във втория, той ще продължи работата си. А ако се класираме и за Световното в Южна Африка, неговото място е гарантирано", каза още Мехди Тай.

Афшин Котби е завършил техническо образование в САЩ, където е играл и футбол. Той има и американски паспорт, а освен това е работил с отбори на учебни заведения там. След това се върнал в страната си и в момента тренира Персеполис.

Иран опита да повтори други водещи азиатски страни, които ангажираха водещи световни специалисти за свои национални селекционери. Най-напред португалецът Артур Жорже, а след това и Хавиер Клементе отказаха да приемат предложените им условия.