Рекордьорът по брой голове в датския национален отбор по футбол Йон Дал Томасон съобщи, че прекратява футболната си кариера на 34-годишна възраст и ще започне нова кариера като помощник треньор на Екселсиор /Ротердам/.

Нападателят на Фейенорд /Ротердам/ Томасон не е играл от мача срещу Япония на Мондиал 2010 миналата година, когато вкара гол и се изравни с рекордьора на датския национален отбор Пол Нилсен с по 52 гола. В същия мач обаче срещу японците Томасон получи тежка контузия.

"Това бе лош ден за мен, каза Томасон. Аз се възстановявах една година без голям прогрес и докторът ми каза, че имам нужда още от най-малко три месеца за възстановяване, но без гаранции за успех".

По време на своята 18-годишна футболна кариера Томасон е играл във Фейенорд, Нюкасъл, АС Милан, Виляреал, ФФБ Щутгарт, а през 2008 година се завръща отново във Фейенорд. През 2002 година Томасон спечели купата на УЕФА с Щутгарт, а през следващата година спечели Шампионската лига с АС Милан. Йон Дал Томасон има 112 мача с националната фланелка на Дания и 52 гола.