Актуалният президент на ФИФА Джани Инфантино не е имал каквото и да било отношение към отстраняването на Мишел Платини от поста президент на УЕФА, разказва самият Платини в интервю за френския вестник Монд.

В края на 2015-а година Платини и президентът на ФИФА Сеп Блатер бяха отстранени от изпълкома на световната централа от Комисията по етика за срок от осем години. Инфантино по същото време беше генерален секретар на УЕФА. В следствие на жалби от двамата, Апелативната комисия на ФИФА съкрати наказанията им на Блатер за 6 години и на Платини за 4.

"Той, Инфантино, дойде и ми каза, че ще се кандидатира за поста президент на ФИФА. Аз му казах - прави каквото искаш. Той не игра кой знае каква роля в моето дело. Инфантино зае изчаквателна позиция и искаше да се спаси от чумата след своето избиране", обясни Платини.

На въпрос защо Блатер не е искал Платини да стане президент на ФИФА, бившият плеймейкър на френския национален отбор и на Ювентус отговори: "Той искаше да си умре на поста. Не забравяйте, че аз издигнах кандидатурата си чак след неговата оставка. Хубав или лош, той не искаше друг да бъде на поста. А иначе винаги говореше, че аз ще бъда неговият приемник."

"Политическата студенина между нас настъпи през 2013-а година, когато обяви, че ще се кандидатира отново за пореден мандат като президент на Световната федерация по футбол. А преди това говореше, че повече няма да се бори за този пост. Но истинският разрив настъпи през май 2015-а година в Цюрих. Аз му казах: Иди си, за всички е по-добре. Но на него му беше все тая. Той беше готов на всичко, за да остане на поста и да умре като президент на ФИФА.
Именно през май 2015-а година се разрази най-големия скандал с корупция във ФИФА и почти всички континентални конфедерации. Скандалите и оставките, както и прокурорските проверки, повлякоха много високопоставени ръководители, начело със Сеп Блатер, Мишел Платини, бившият президент на КОНКАКАФ и вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър.

По данни на министерството на правосъдието на САЩ 14 бивши и действащи футболни ръководители в рамките на 24 години са прибрали около 150 милиона долара подкупи. Конкретно против Блатер обвинение не беше повдигнато, но три дни след избора си той подаде оставка, а след това и Комисията по етика му наложи наказание.