Миналогодишният шампион Естудиантес отпадна от Копа Либертадорес още на четвъртфиналите, след като победи с 2:1 бразилския Интернасионал в домакинската си среща в Аржентина. Това обаче не беше достатъчно, защото Интернасионал спечели първия мач в Бразилия с 1:0 и се класира за полуфиналите с общ резултат 2:2.

Джулиано вкара решителния гол за Интернасионал в 89-ата минута и изпрати бразилците напред в турнира. Мачът обаче бе помрачен от резервния вратар на полуфиналистите - Лауро, който тичайки към съблекалнята настигна бранителя на домакините Леандро Десабато и го удари в гръб.

Инцидентът бе предизвикан от спор между Десабато и титулярния страж на гостите Роберто Абондансиери. Естудиантес поведе бързо с два гола на Леандро Гонсалес и Енцо Перес в 19-ата и 21-та минута. След като не успяха да стигнат до трети гол, аржентинците се върнаха в защита и позволиха на Интернасионал да овладее средата на терена. Това отвори редица възможности за гол пред гостите, които се възползваха една минута преди края, когато резервният плеймейкър на тима Джулиано хвърли в екстаз бразилските фенове.

Интернасионал, шампион за 2006-а година, ще играе бразилски полуфинал срещу трикратния победител Сао Пауло. Другият мач от полуфиналите противопоставя чилийския Универсидад де Чили срещу мексиканския Гуадалахара. Универсидад загуби с 1:2 от Фламенго, но бразилците отпаднаха с общ резултат 4:4. Гуадалахара пък загуби с 0:2 от парагвайския Либертад, но категоричното 3:0 от първия мач в Чили ги класира напред в турнира.