Бивш министър-председател на Швеция, IT-специалист на високо ниво и бивш служител на УЕФА ще се борят кой да бъде следващият президент на Футболната федерация на страната (SvFF), съобщава Ройтерс.
 
Бившият премиер-министър на скандинавската страна Фредрик Райнферд получи сериозни препоръки да се захване с работата и кандидатурата му вече е издигната и внесена в деловодството на централата. Райнфелд беше министър-председател от 2006-а до 2014-а година като лидер на Умерено-консервативната партия в страната. Но никога не е имал каквато и да е връзка с футбола до момента.
 
"Това е една вълнуваща задача, защото през целия си живот съм се опитвал да намеря обществено-полезни ангажименти. И за мене футболът е точно това. полезно е за обществото ни, защото футбол се играе в цялата страна. Футболът е буквално във всяко кътче на Швеция", заяви Райнфелд. 57-годишният политик е баща на четири деца oт два брака, а в семейството му единствено чичо му е играл и то в трета лига за от отбора на Ханинге.
 
Официално следващият президент на шведската централа трябва да бъде избран на 25-и март, като мандатът е за две години. На Конгреса на федерацията участват представители на топ-отборите от първите две дивизии и делегати от регионалните асоциации, като бройката от тях се определя от населението и броя на клубовете.
 
На въпрос какво мислят за кандидатурата на министър-председателя от преди 9 години, от Федерацията спокойно отговориха, че "са отворени да изслушат всяко едно предложение и след това делегатите ще гласуват явно".
 
Другите двама кандидати също са любопитни фигури, като единият от тях е жена. Това е Хелене Барнеков – заемала високи позиции в IT-индустрията в Швеция, управляващ директор в "Майкрософт" и телекомуникационната компания "Телиа". 58-годишната бизнес-дама е била също така шеф в "Сони Ериксон" за Южна Америка, търговски директор на "Ситибанк" (Швейцария),  по-късно тя става глобален маркетинг мениджър за EMC. Сама признава, че всички свои пари инвестира в компютърни фирми и медии, не крие доброто си финансово състояние и иска да превърне шведския футбол в още по-успешен. Разведена е, има две деца.
 
Бившият изпълнителен директор на УЕФА Ларс-Кристер Олсон е третият кандидат. До 2021-а година беше в изпълкома на федерацията, но напусна, за да се върне сега в битката за президентския пост. Беше обвинен в някои нарушения в УЕФА по времето на управлението на Мишел Платини, но с времето успя да изчисти името си и сега е готов за ново предизвикателство.
 
Предишният президент на шведската федерация Карл-Ерик Нилсон подаде оставка от поста по-рано през 2023-а, след като прекара 10 години на върха. Нилсон е и един от вицепрезидентите на УЕФА и обяви, че ще остане на този пост до изтичането на мандата си през 2025-а година.
 
Автор: БТА/Атанас Василев